Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Betere wereld 25 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe houd je een basilicumplant in leven? 7 do’s en don’ts

De basilicumplant is de ideale huisgenoot. Hij is groen, geeft zuurstof af, ruikt goddelijk en dan kun je er ook nog mee koken. Maar hoe houd je die basilicum in leven?

7 do’s en don’ts:

1. Laat ‘m niet in de pot zitten

Zo’n plantje dat je in de supermarkt koopt, gaat binnen de kortste keren dood. Haal de basilicum bij thuiskomst dan ook uit de verpakking en uit de plastic pot en zet ‘m in een grotere (!) pot met verse aarde. Het liefst een pot met gaatjes in de bodem, zodat restjes water makkelijk weg kunnen lopen.

Kitchen hack: zo verwijder je de pit van een avocado zonder gestuntel (of mes)

2. Zet ‘m in het licht

Net als wij, houdt de basilicumplant van wat zon op z’n bol. Het is per slot van rekening een Italiaan! Zet ‘m dus op een plek waar ‘ie voldoende zonlicht krijgt. Let wel op dat je ‘m niet in de volle zon zet, want dan gaat ‘ie verdorren of zelfs verbranden.

3. Les z’n dorst

Het lijkt zo’n open deur, en toch stinken we er elke keer in: vergeet niet je basilicum voldoende water te geven. Je hoeft ‘m ook weer niet te verdrinken, maar elke dag een scheutje water (of een ijsklontje!) doet wonderen.

Je kunt checken of ‘ie voldoende gehydrateerd is door te voelen of de aarde een beetje vochtig aanvoelt.

4. Giet er geen water op

Dit klinkt een beetje gek, maar je kunt de basilicum het beste van onderaf water geven. Dus giet het water niet bovenop de aarde, maar dompel de plant (eventueel met pot en al, als er een gaatje in de bodem zit) in een bak met water.

Gooi nooit meer citrusschillen weg met deze kitchen hack

Of zet ‘m op een schoteltje waar je wat water op schenkt. Zo kan het plantje het vocht via de wortels opslurpen.

5. Pluk niet alleen de blaadjes eraf

Ga je basilicum gebruiken? Pluk dan niet alleen de blaadjes eraf, maar knip de stengels ongeveer een centimeter boven de aarde af. Zo gaat de energie niet naar de stengels, maar naar de wortels, waardoor er nieuwe blaadjes gaan groeien.

6. Zet ‘m buiten

Je basilicumplantje doet het ook heel goed buiten. Ook dan geldt dat je ‘m het beste verpot naar een ruime pot met verse aarde. Zet ‘m op een zonnige plek, liefst een beetje beschut en uit de wind. Dan heeft ‘ie het ‘t meest naar zijn zin.

7. Check de blaadjes

De kleur van de blaadjes van de basilicum, kun je ‘lezen’. Last van gele bladeren? Dan heb je ‘m teveel water gegeven.

Worden ze juist bruin? Dan krijgt hij te weinig licht. Haal verdorde blaadjes van je plant af, en zet ‘m op een zonniger plekje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️