Heeft je plant gele bladeren? Met deze 5 tips word jij een plantendokter

Heeft jouw eerst oh zo groene plant ineens gele bladeren? Dan weet je dat er iets mis is. Maar het verkleuren van de bladeren kan meerdere oorzaken hebben. Om jou te helpen de juiste diagnose te stellen, hebben wij vijf tips voor je. Zo ben je binnen no-time een plantendokter.

Verkleuringen op de bladeren hoeven niet altijd te betekenen dat de plant ziek is. Deze leuke Begonia Macaluta heeft namelijk van zichzelf witte stippen.

Controleer het vochtgehalte van de potgrond

Allereerst is het belangrijk om te controleren of je de plant te veel water hebt gegeven of juist te weinig. Je zou denken dat je dat simpelweg kunt doen door de bovenkant van de potgrond te voelen, maar let op: soms voelt de aarde droog aan, maar verdrinken de wortels juist in het overtollige water. Til de pot daarom op en check of er een laagje water is achtergebleven. Als je de potgrond controleert op het vochtgehalte, steek je vinger dan ook diep genoeg in de aarde.

Is je plant uitgedroogd?
Hop, vullen die gieter! Pas wel op dat je de plant niet te veel water in één keer geeft.

Is de potgrond te vochtig?
Giet het overtollige water weg, laat de plant even rusten of voeg eventueel verse potgrond toe.

Zie je beestjes?

Zie je witte of zwarte stipjes op de bladeren? Grote kans dat je met een schimmel of ongedierte te maken hebt. Maak een foto van de schade en/of aanslag op de plant en ga hiermee naar een plantenzaak. Zij kunnen je adviseren welk bestrijdingsmiddel je het best kunt gebruiken.

Entrance Makleri

Check de standplaats

Verkleurde bladeren kunnen ook wijzen op een tekort of juist een teveel aan zonlicht. Staat jouw plant in een donker hoekje? Verplaats ‘m dan eens naar een lichtere plek en kijk of er een verandering optreedt.

>> 4x kamerplanten voor op een zonnige vensterbank

Tocht het?

Exotische kamerplanten houden niet van kou, dus tocht kan funest zijn voor jouw gebladerde vriend.

Plantenvoeding

Ook planten hebben weleens wat extra vitamientjes nodig. Een tekort aan voedingsstoffen zorgt er namelijk voor dat de bladeren geel kleuren. Gelukkig kun je ook gemakkelijk zelf plantenvoeding maken, met spullen die je vast al in huis hebt. Check hier onze tips.

Meer informatie over het verzorgen van planten?

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Heeft je plant gele bladeren? Met deze 5 tips word jij een plantendokter
Sluiten