Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 25 sep 2021

Hoe kan je het beste een ZZ-plant stekken voor meer groen in huis?

Wil jij een kleine jungle in je kamer? Kies dan voor een ZZ-plant. De Zamioculcas zamiifolia is een hele mond vol, wat passend is voor een plant vol met bladeren. Maar hoe kan je deze plant het beste stekken om nog zo’n mooie ZZ-plant in je kamer te hebben?

De gemakkelijkste manier hiervoor is eigenlijk je ZZ-plant halveren, maar hiervoor moet je een plant hebben die groot genoeg is. Daarom focussen wij op een optie die altijd kan, zodat jij zeker lekker kunt gaan stekken. En zo weet je ook dat er genoeg van je oude ZZ-plant overblijft.

ZZ-plant stekken doe je zo

1. Check of je plant in prima staat is

Het laatste wat je wilt voor je begint is dat de ZZ-plant die je hebt dood gaat bij het stekken. Kijk dus goed of je plant gezond is voor je de schaar erbij haalt.

2. Ontsmet je schaar

Zo weet je zeker dat je nieuwe stek met een schone en frisse start gaat groeien.

3. Knip een stuk stengel van 5cm af

Knip een stuk af met minstens een paar bladeren. Je kan ook een grotere stengel afknippen en in stukken van 5 centimeter verdelen om meteen meer ZZ-planten te stekken. Daarbij vergroot je ook de kans dat je sowieso minstens één stek hebt die goed doorgroeit.

4. Gebruik stekpoeder

Je kan er natuurlijk zelf voor kiezen om je ZZ-plant te stekken met stekpoeder, want het is niet een vereiste. Maar als je wel stekpoeder gebruikt verhoog je de kans op wortelgroei. Breng het stekpoeder aan door je stuk stengel 1cm in het poeder te dippen en daarna te laten drogen.

5. Plaats je stengel in een kleine vaas met water

Zet de vaas ergens neer waar het indirect in helder licht staat, dus nergens bij een raam. Je kan hem ook prima in een plek laten groeien waar weinig licht is, maar dan kunnen de stekken van je ZZ-plant wel wat gaan hangen. Zorg er in ieder geval wel voor dat je het water iedere week ververst.

6. Plant het in de grond

Na enkele weken beginnen de wortels te vormen. Wanneer je wortels rond de 5 tot 10cm lang zijn kan je ze in de potgrond planten. Meestal duurt het ongeveer 2 maanden voor het zover is. En dan kan jij je nieuwe ZZ-planten weer goed gaan verzorgen.

How to: zelf je Aloë Vera stekken – deze stappen moet je nemen

zz-plant
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Planet Houseplant

Reageer op artikel:
Hoe kan je het beste een ZZ-plant stekken voor meer groen in huis?
Sluiten