Zweeds gezin bouwt huis in een kas en leeft zelfvoorzienend

Wij kunnen best wel jaloers zijn op die Scandinaviërs. Ze zijn het best in ontwerpen en dan ook echt op elk gebied: mode, interieur, architectuur.. Toch zouden we in de winter niet graag met ze ruilen als de temperaturen in januari en februari gemiddeld altijd onder het vriespunt liggen. Aan de andere kant: ook daar zijn oplossingen voor. Want als een kas warm genoeg blijft om ook buiten het seizoen groenten en fruit te verbouwen, kan zo’n greenhouse een woonhuis toch ook best warm houden?!

Dat laatste bedachten Marie Granmar en Charles Sacilotto zich, toen ze op zoek gingen naar een huis in de buurt van Stockholm. Het stel kocht een klein zomerhuis buiten de stad en bouwde daar een grote kas omheen. Daarna bouwden ze het zomerhuis uit tot volwaardig woonhuis. Aangezien het binnen een stuk warmer is door het glas, bespaart de familie bijna de helft aan energiekosten! Daarnaast leven ze ook nog eens grotendeels zelfvoorzienend en recyclen ze alles wat weer terug kan naar de natuur. Benieuwd naar het hele verhaal? Check onderstaande video om alles over dit huis in een kas te weten te komen.

Marie en Charles bouwden het huis van onbehandeld hout. Dat zou normaliter niet goed blijven, maar omdat het huis beschermd wordt door de glazen kas, kan dat prima. In plaats van een normaal dak, maakten ze een dakterras op het huis. Als het eind januari buiten rond de twee graden onder nul is, kan de temperatuur boven al oplopen van vijftien tot twintig graden. Dat heeft nog meer voordelen, want hierdoor kan het gezin ook soorten groenten en fruit verbouwen die het normaal niet zouden overleven in het Zweedse klimaat. De enige voorwaarde is trouwens wel dat de zon buiten (minstens een uur) schijnt, anders is het in de kas gewoon net zo koud als buiten.

Elders in Zweden staat ook een spa in een kas. Meer daarover check je hier

www.ecosol.se

Reageer op artikel:
Zweeds gezin bouwt huis in een kas en leeft zelfvoorzienend
Sluiten