Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Wooninspiratie 22 nov 2018

Niet voor iedereen weggelegd: een zwarte keuken

Zwart is een klassieker, een ‘altijd goed’. Op fashion gebied gaat zwart dan ook nooit uit de mode. Maar wist je dat zwart ook steeds meer een interieur trend wordt? We zien steeds vaker een zwarte keuken. Het is super stylish, maar misschien niet voor iedereen weggelegd. Is het iets voor jou?

In 2017 begon deze trend net een beetje op te komen. Nu zien we dat steeds meer mensen hun keuken zwart maken. Zo werden wij geïnspireerd door het huis van Tara en Kevin. Waar de woonkamer verboden terrein is voor de kleur wit en waar de keuken helemaal zwart is. Je moet er van houden, maar wij vinden het prachtig.

Een zwarte keuken

Daarom vonden wij het tijd om de zwarte keuken te omarmen. Waarschijnlijk denk je nu: ‘een zwarte keuken? Is dat niet heel somber?’. En dat snappen we. Maar als je weet hoe je het kan toepassen in je keuken, dan is het juist super stijlvol.

Maar voordat je al helemaal gaat voor een zwarte keuken, moet je wel rekening houden met een paar dingen. Daarna kun je op leuke manieren zwart toevoegen aan het kleurenpalet van je interieur.

Omarm de zwarte keuken

Een zwarte keuken is strak, helemaal van nu en gewoon heel mooi. Overweeg jij het ook? Dan is het handig om met deze dingen rekening te houden.

1. Zwart toevoegen in een kleine keuken

Is je keuken heel klein? Dan is zwart misschien niet zo’n goed idee. Zwart doet een ruimte kleiner lijken. En in een keuken vol met kastjes en apparatuur wil je dat gevoel juist niet creëren.

Als je keuken klein is, kies je beter niet voor zwarte keukenkastjes, maar ga juist eerder alleen voor zwarte accenten. Wil je toch graag zwarte keukenkastjes? Ga dan slim om met licht. Dit doet heel veel voor de ruimte en de optische illusie om het groter te laten lijken.

2. Speel eerst met grijs

Vind je zwart toch wel heel heftig voor de keuken? Als je de sprong liever niet maakt, kun je beter eerst voor een lichtere kleur gaan, zoals grijs. Ga bijvoorbeeld voor een donkergrijze kleur zoals houtskool. Het is grijs, maar het gaat wel richting zwart. Baby steps. 

Als grijs iets te neutraal voor je is, is grijs met een tintje ook leuk. Ga bijvoorbeeld voor een grijsblauwe tint of voor grijs met een groene gloed. Ook mooi!

3. Gebruik alleen zwarte accenten

Accenten zijn ideaal om een nieuwe kleur aan je kleurenpalet toe te voegen, zonder dat het meteen een dominante kleur is in de kamer. Begin met zwarte potten en vazen. En wat dacht je van een zwarte vensterbank en kozijnen?

Al toe aan een iets groter item in het zwart? Ga dan voor een zwart fornuis of een zwarte koelkast. Het is meteen de eyecatcher van je keuken!

4. Een zwart kookeiland

Een kookeiland: wie wil dat nu niet tegenwoordig? Het is prachtig en geeft je keuken meteen een gezellige, open look. Maak je kookeiland zwart zodat het nog meer het middelpunt van de belangstelling is. Om alles niet te zwart te maken, houd je de achtergrond neutraal. Zo creëer je ook meteen een mooi dynamisch effect met optische diepgang.

Natuurlijk kun je de achtergrond van de keuken ook zwart maken, mocht je klaar zijn voor een geheel zwarte keuken.

5. Zwarte muren in de keuken

Houd je de keukenkastjes liever neutraal? Misschien is het dan een idee om de muren in de keuken zwart te verven. Het is een heel gemakkelijke manier en toch pronk je met die zwarte-keuken-trend. En als je het toch niks vind, heb je er zo weer een ander kleurtje over heen gedaan. Simple as that. 

Het voordeel van een zwarte keuken

Zwart is bijvoorbaat altijd al een beetje dramatic. De kleur valt op en vangt de aandacht meteen. En juist dat is de reden dat mensen steeds meer kiezen voor een zwarte keuken.

Maar wat ook een leuk voordeel is, is dat zwart bijna met alles kan in je interieur. Welke kleuren of stijlen je ook hebt in je interieur, zwart is ook hier een ‘altijd goed’. Voor ons reden genoeg om een zwarte keuken te overwegen. Mocht je deze stijlvolle duisternis aankunnen in je interieur, tenminste.

Meer gewaagde interieur inspiratie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niet voor iedereen weggelegd: een zwarte keuken
Sluiten