Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 3 oktober 2015

Zwart-wit lijnenspel in Moskou door Zaha Hadid

Dit bijzondere kantoorgebouw in Moskou is een ontwerp van de Britse Zaha Hadid. Hadid is een van de bekendste architecten ter wereld en is vooral bekend om het lijnenspel in haar designs. De buitenkant van haar nieuwste ontwerp bestaat uit verschillende op elkaar gestapelde verdiepingen die verspringen. Maar dat is eigenlijk nog niet eens het opvallendste onderdeel van dit kantoor. Benieuwd wat dat wel is? Scroll maar even verder.

Deze powervrouw kan trouwens nog veel meer dan bijzondere gebouwen ontwerpen. Zo werkte ze bijvoorbeeld al eens samen met zanger Pharell Williams om een paar sneakers te ontwerpen voor Adidas. Daarnaast maakte ze dit jaar een herontwerp van de bekende Series 7 Chair ter ere van de zestigste verjaardag van de stoel. Ook dit gebouw is een typisch creatief ontwerp van Zaha Hadid.

In het gebouw werken verschillende bedrijven. Om interactie tussen de verschillende werknemers te creëren, is er in het midden van het gebouw een groot open atrium gemaakt. Dit heeft nog een ander voordeel: hierdoor komt door het hele gebouw genoeg daglicht binnen.

Zwart-wit foto

Eenmaal binnen voelt het even alsof je een zwart-wit foto binnenstapt. In het open witte atrium vormen zwarte lijnen op de vloer en trappen een grafisch patroon. Elke verdieping heeft een balkon van waar je uitkijkt op het trappenhuis. Hoewel er door het gebruik van contrasterende kleuren juist veel diepte in het gebouw zit, lijkt er van bovenaf ook enigszins sprake van een optische illusie.

Meer zwart-wit inspiratie?

www.zaha-hadid.com

Reageer op artikel:
Zwart-wit lijnenspel in Moskou door Zaha Hadid
Sluiten