Zorgeloos op vakantie dankzij deze 6 anti-inbraaktips

Eens per jaar (of vaker voor de geluksvogels) pakken we onze koffers om even de werkelijkheid te ontvluchten. Een paar dagen geen wekker die je iedere ochtend wakker maakt om op tijd op werk te komen, maakt ons altijd enthousiast, hoe leuk ons werk ook is. Nu is de vakantieperiode niet alleen voor ons een tijd om naar uit te kijken, het is ook een topperiode voor inbrekers. Hier zijn we sinds de aanpassing in het Bouwbesluit in 1999 redelijk voorbereid op inbraken dankzij de verplichting van inbraakwerende ramen en deuren in iedere nieuwbouwwoning. Maar aangezien veiligheid nog altijd voorop staat, hebben wij een aantal anti-inbraaktips voor jou op een rijtje gezet zodat ook jij zorgeloos op vakantie kunt.

Laatst schreven we al over dit ‘kanon’ als beveiligingssysteem voor je huis, maar vandaag houden we het bij kleine aanpassingen die een groot impact kunnen hebben!

Bron: Inspiration de

1. Sluit een tijdschakelaar aan voor de lampen

Het klinkt logisch, maar veel mensen vergeten dat een donker huis aan inbrekers laat zien dat er niemand thuis is. Als dit een aantal dagen achter elkaar gebeurt, is het een gevalletje 1+1=2 voor de inbreker om erachter te komen dat de bewoner op vakantie is. Zet daarom een timer op alle lampen in huis. Let er wel op dat je verschillende tijden instelt, zodat het niet opvalt dat iedere dag om precies dezelfde tijd de lichten aanstaan. Let er sowieso op dat niet iedereen bij je naar binnen kan gluren en kan zien wat voor mooie spullen je hebt. Hoe je dit aanpakt, lees je in dit artikel.

2. Breng de buren op de hoogte

Wanneer je een goede klik hebt met je buren, is het verstandig om hen in te lichten over je vakantie. Zo kunnen zij ook een oogje in het zeil houden. Door extra oplettendheid van je buren is het makkelijker om ongewenst bezoek te herkennen en hulp in te schakelen wanneer dit nodig is.

3. Installeer een bewegingsscensor of -melder

Volgens Unlock, een Brits goed doel dat ex-criminelen op de been helpt, schrikken bewegingscensoren of -melders inbrekers het meeste af. Meer dan 25% van de oud-inbrekers bij Unlock geeft aan meerdere malen gevlucht te zijn na het zien van deze apparaten. Gelukkig is dit niet een grote investering: zo koop je voor een paar tientjes al een bewegingscensor bij de bouwmarkt.

4. Plaats een CCTV camera

Iets duurder is een CCTV camera, oftewel Closed-Corner Television camera. Volgens de ex-inbrakers bij Unlock schrikt dit apparaatje hen bijna net zo vaak af als een bewegingsscensor. Dankzij deze beveiligingscamera wordt het erf gefilmd. Deze kleine camera’s zie je veel bij bijvoorbeeld bushaltes, maar steeds meer particulieren maken hier ook gebruik van.

5. Haal ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg

Wanneer de voor- en achterdeur op slot zitten, proberen inbrekers vaak via hogerop naar binnen te komen. Zorg er dus voor dat er geen voorwerpen naast het huis staan waar inbrekers op kunnen klimmen. Heb je een muurtje naast je huis? Vergrendel dan ook alle ramen en balkondeuren.

6. Plaats geen details van je vakantie op social media

Hoeveel we ook houden van onze social mediakanalen en het liefst iedereen op de hoogte houden van onze activiteiten, is dit ook een goede bron voor inbrekers om achter jouw vakantiedata te komen. Vermijd dus dat de exacte dagen van jouw vakantie op Facebook of Instagram komt. Kun je het toch niet laten om een foto van je vakantie te plaatsen? Beperk dit dan tot een aantal foto’s per week.

Ondanks dat je jouw posts moet beperken, kun je wel blijven scrollen door je Instagram-feed. Op zoek naar een extra inspirerend Instagram-account? Bekijk dan hier onze favorieten van deze week!

Reageer op artikel:
Zorgeloos op vakantie dankzij deze 6 anti-inbraaktips
Sluiten