Zonnepanelen schoonmaken, hoe pak je dat aan?

Wist je dat één grote klodder vogelpoep op je zonnepanelen er al voor kan zorgen dat je 5% minder zonne-energie opwekt? Juist, je begrijpt dus wel dat zonnepanelen schoonmaken een belangrijk klusje is. Het is misschien niet altijd even makkelijk, maar je hebt er wél veel profijt van. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je jouw zonnepanelen het beste kunt schoonmaken.

Zonnepanelen zijn voorzien van een zelfreinigende coating. Het schoonmaken van zonnepanelen is daarom niet een klusje wat je wekelijks moet doen, maar een of twee keer per jaar hebben zonnepanelen wel een flinke opfrisbeurt nodig. Takjes, bladeren, mos of vogelpoep, er kan van alles op jouw panelen blijven liggen.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

In de maanden mei, juni en juli zijn er in Nederland de meeste zonuren. Daarom is april dé maand die gebruikt wordt voor het schoonmaken van zonnepanelen.

Gebruik een zachte borstel of spons met lauw water om de zonnepanelen af te spoelen. Dit doe je het makkelijkst met een uitschuifbare wisser en een tuinslang. Zorg ervoor dat je altijd veilig bezig bent. We willen natuurlijk niet dat er ongelukken gebeuren!

Schoonmaakmiddel voor zonnepanelen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is niet perse nodig om zonnepanelen schoon te maken met een speciaal schoonmaakmiddel. Vaak volstaat lauw water en een zachte borstel of spons ook.

Wil je jouw zonnepanelen wél schoonmaken met schoonmaakmiddel, omdat er bijvoorbeeld hardnekkige vlekken op zitten? Gebruik dan een schoonmaakmiddel dat speciaal voor zonnepanelen ontwikkeld is.

Gebruik in elk geval geen groene zeep, reguliere zeep of allesreiniger. Deze middelen kunnen de vuil afstotende coating van de zonnepanelen aantasten, waardoor de volgende keer jouw zonnepanelen nóg viezer worden. En dat willen we nou juist voorkomen.

> 37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

3 tips om je zonnepanelen schoon te houden

  • Wil je tussen de grondige schoonmaakbeurten door de zonnepanelen nog een keer extra schoonmaken? Pak dan een tuinslang erbij. Dit is niet de allerbeste manier om zonnepanelen schoon te maken (het vervangt absoluut niet het grondig schoonmaken dat we hierboven besproken hebben), maar het kan er wel voor zorgen dat jouw zonnepanelen nog wat langer schoon blijven.
  • Is het buiten droog? En liggen er veel bladeren, takjes of andere droge dingen op jouw zonnepanelen? Probeer dan eerst de panelen schoon te maken zonder water te gebruiken. Een zachte borstel of spons volstaat.
  • Maak nooit gebruik van een schuurspons of hogedrukspuit. Deze kunnen er allebei voor zorgen dat de zonnepanelen beschadigen en dat er krassen ontstaan. Dit heeft een negatieve invloed op het rendement van jouw zonnepanelen.

Nog meer tips voor het schoonmaken van je huis:

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zonnepanelen schoonmaken, hoe pak je dat aan?
Sluiten