Dit is wanneer je zomerbollen in de tuin moet planten (bijna!)

Als wij denken aan het voorjaar, dan denken we aan zomerbollen. In de zomer laten ze hun prachtige bloemen zien dus daarom heten ze zomerbollen. Wij vertellen je wanneer en hoe je ze kan planten dit jaar.

Welke bloemen vallen in de categorie zomerbollen?

Laten we beginnen met welke bloemen allemaal onder zomerbollen vallen. Met stipt op één staat namelijk de Dalhlia’s. Dit is een goede bloeier en komen in verschillende vormen, hoogtes en kleuren. De Dahlia bloeit tot wel in oktober.

Leuk om te weten: ze trekken veel vlinders aan, leuk voor in je tuin!.

Op plek twee komt de Lelie, oftewel Lilium. Het is een grote bloem en ziet er exotisch uit. Je kan kiezen voor geurende en niet geurende. De lelie is een vroege zomerbol en bloeit al in juni.

Verdere populaire en bijzondere zomerbollen zijn:

– Gladiool
– Begonia
– Canna (bloedgriet)
– Oxalis (geluksklaver)
– Zantedeschia (aronskelk)
– Cyclamen
– Ranunculus (ranonkel)
– Caen (windbloem)
– Calla
– Eucomis (ananasplant, kuiflelie)
– Hymenocallis (Ismene)
– Crinum x powellii (haaklelie)
– Galtonia (Kaapse hyacint)
– Tulbaghia violacea (Kaapse knoflook)
– Roscoea (gemberorchidee)
– Ixia

Hoe en wanneer plant je zomerbollen?

Als je mooie bloemen wil in de zomer, moet je aan het werk in het voorjaar. Je kan het best beginnen in april en mei omdat in deze maanden de kans op vorst is verdwenen.

Vanaf februari liggen al veel zomerbollen in de winkels, dus je kan alvast kijken welke je leuk vindt. Vervolgens kan je in april aan de slag. Heerlijk om in de zon je tuin te voorzien van kleurrijke bloemen.

Zomerbollen planten is niet moeilijk maar hier nog even wat tips voor als je het voor het eerst doet:

Stap 1:

Zomerbollen groeien het liefst op een zonnige plek dus kies een plek in je tuin waar de zon veel op schijnt. Als je een maal een plek hebt gevonden is het tijd om te kijken naar de grond.

Als je hier verder niet vaak dingen plant of hier niet veel mee doet is het verstandig om de grond wat lucht te geven door te harken. Zo kunnen de bloemen met hun wortels makkelijk bij het water in de grond. Verwijder meteen wat onkruid en kleine stenen die er liggen.

Het toevoegen van goed verteerde bladcompost bevordert de groei, dus dit zou je kunnen overwegen.

Stap 2:

Graaf een gat en plant de zomerbollen voorzichtig in de grond en doe dit ongeveer twee keer zo diep als de diameter van de bol. Plaats de bol met de punt omhoog en de bolle kant omlaag.

Uitzondering: Dahlia- en begoniabollen. Deze mag je aan de oppervlakte planten maar als je twijfelt kan je altijd op de verpakking van de zomerbollen kijken. Hier staat het altijd aangegeven.

Tip: Niet alle zomerbollen hoeven in je tuin, je kan sommige ook in potten op het terras of op je balkon zetten. Geef ze dan wel een ruimte pot met voldoende potgrond.

Stap 3:

Eenmaal geplant is het belangrijk dat je ze meteen goed water geeft en de grond vochtig blijft. Als je meer bollen wil plaatsen kan je aanhouden dat de onderlinge afstand tussen de zomerbollen drie keer de diameter van de bol moet zijn.

Bang dat het fout gaat?
We kunnen je gerust stellen want eigenlijk kan er niets fout gaan. Zelfs onderste boven geplant, komen bollen nog boven de grond. Bedek ze voor de zekerheid met nog wat aarde en jij hebt een tuin voor bloemen in de zomer.

Lentekriebels: de Aldi folder van volgende week staat vol met voorjaarsbloemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

TuinenAllesoverbloembollen

Reageer op artikel:
Dit is wanneer je zomerbollen in de tuin moet planten (bijna!)
Sluiten