Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 24 mrt 2022

Zolderkamer inrichten, hoe pak je dat aan? 9 tips en ideeën

Heb je moeite met de zolderkamer inrichten? Dat snappen we – de zolder is een unieke ruimte waar je niet te maken hebt met rechte muren, maar met bijzondere vormen, hoekjes en schuine wanden. Misschien zelfs een dakkapel. En dan moet je soms nét even anders inrichten dan je gewend bent.

Niets is rechttoe-rechtaan en dat maakt elke zolderkamer uniek. Dat maakt het inrichten van de zolderkamer niet makkelijker, maar wel een leuke uitdaging waar we je in dit artikel hopelijk een beetje mee gaan helpen.

Omdat het niet gebruikelijk is dat de zolderkamer als woonkamer of keuken gebruikt wordt, laten we deze opties in dit artikel buiten beschouwing. Wel geven we ideeën voor een slaapkamer, werkkamer en een kinderkamer.

Zolderkamer inrichten als slaapkamer

Een zolderkamer leent zich uitstekend om gebruikt te worden als slaapkamer. Op inspiratieplatforms als Pinterest en Instagram zien we vaak gezellige zolderkamers met schuine daken.

Looproutes

Voordat je jouw grote boxspring of king size bed op de juiste plek neerzet, is het wel handig om eventuele looproutes goed uit te stippelen. Door de schuine wanden kan je op de zolderkamer niet altijd op elke plek rechtop lopen.

Grote kans dat je er ‘s morgens niet om staat te springen om je hoofd te stoten wanneer je uit bed stapt, dus check even goed of je overal waar je dat wilt rechtop kunt staan zonder blauwe plekken op je hoofd.

Kledingkasten

Nog een issue in een kamer met een schuin plafond of schuine wanden: je hebt geen ruimte om een kledingkast neer te zetten. Een inloopkast in een andere kamer in huis zou natuurlijk ideaal zijn, maar dat is voor niet veel mensen de realiteit.

Waar je wél mee geholpen kunt zijn, is een ingebouwde kledingkast. Dit kost vaak net even meer dan een standaard kast, maar je zult er zeker blij mee zijn als je jouw op maat gemaakte kast kunt gebruiken. Laat de kasten bouwen aan de zijkanten van de kamer, of juist aan het eind tegen de muur aan.

Zolderkamer inrichten als werkkamer

Werk jij veel vanuit huis, en doe je dat liever niet aan de keukentafel? Dan zou je ook de zolderkamer in kunnen richten als jouw eigen werkkamer.

Welke stijl jij kiest voor jouw werkkamer, dat is natuurlijk helemaal aan jou. Ga je voor een werkkamer met veel planten, dan is het wellicht een goed idee om een dakkapel te laten plaatsen. Kamerplanten hebben veel licht nodig en over het algemeen zijn dakramen niet zo groot. Een dakkapel kan voor extra licht in huis zorgen.

Licht plafond

Als je de hele werkdag in dezelfde kamer zit, dan is het niet fijn als je je opgesloten voelt. Het plafond bij een zolderkamer is vaak laag, en daarom raden we je aan om het plafond in een lichte kleur te schilderen. Zo lijkt de ruimte groter en voel je je minder snel opgesloten.

Zolderkamer inrichten als kinderkamer

Is er een kleine op komst, of heb je al een kind thuis rondlopen? Uiteraard kan de zolderkamer ook goed gebruikt worden als babykamer of kinderkamer.

Schommel

Heb jij een zolderkamer met stevige houten balken? In de kinderkamer is dat precies wat je nodig hebt om een grote schommel op te hangen. Hier kan je kindje nog jarenlang plezier aan beleven, en bovendien staat het lekker stoer.

7 leuke ideeën voor de kinderkamer waar ieder kind blij van wordt

Vloerbedekking of laminaat?

Vloeren zijn vaak erg gehorig. Wanneer jij kiest voor laminaat of parket op de zolder, dan is de kans groot dat je alles op de verdieping beneden hoort. Het geklak van hakken, het spelen met LEGO… de vraag is of je daar echt blij van wordt.

Een minder gehorige keuze is het leggen van vloerbedekking. Dit is in de kinderkamer natuurlijk ook beter geschikt voor spelende kindjes, want het is immers een stuk zachter aan de billetjes dan koude planken.

Bedstee

Wil je echt uitpakken? Bouw dan een bedstee in de kinderkamer. De “loze” ruimte aan de zijkanten kan je zo indelen dat het kastruimte is. Dit is toch de droom van elk kind?

Pimp die kinderkamer: 7 creatieve ideeën voor de kledingkast van je kind

pinterest zolder slaapkamer
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zolderkamer inrichten, hoe pak je dat aan? 9 tips en ideeën
Sluiten