Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 13 mei 2019

Good to know: zo style je een open kast of stellingkast als een professional

Als je een echte verzamelaar bent, wil je die mooie objecten en kunstwerken natuurlijk graag laten zien. Een open kast is dan ideaal om je items tentoon te stellen, maar hoe style je zo’n kast nou goed? Vul je de kast alleen met boeken en kunst in lijsten of zet je er ook andere objecten in? En hoe kom je precies tot een goede compositie: stijlvol en niet rommelig? Allemaal vragen die je jezelf kan stellen bij het inrichten van een open kast.

Open kasten, wij zijn er dol op. Ze vertellen een verhaal over jou, omdat ze prijsgeven waar jij van houdt. Maar als jij niet zo netjes bent, zul je dat in een open kast ook meteen terug zien. Daarom geven we je een aantal styling tips zodat je open kast geen rommeltje wordt.

1. Denk na over een kleurenpalet

Beslis wat je met elkaar wilt combineren en sorteer op soort en op kleur, zodat je een rustig kleurenpalet krijgt. Je kunt natuurlijk alles in één kleur kiezen voor een monotone look (kan echt best wel cool zijn), maar een mix van kleuren maakt het ook wel levendig.

Probeer de kleuren wel te beperken tot een aantal en probeer verschillende tinten te herhalen. Rood is bijvoorbeeld een kleur die écht in het oog springt en waardoor de open kast echt power krijgt. Houd je niet zo van kleur? Probeer dan verschillende neutrale tinten te combineren. Bijvoorbeeld: zwart, wit, grijstinten en een aantal nude tinten. Een beetje elegantie toevoegen kan met metallics!

2. Clusteren in je kast

Heb je veel kleine troepjes, dan hou je het netjes en overzichtelijk door deze dingen te clusteren. Breng de accessoires bij elkaar op een dienblad, in een krat of mand, of leg kleine decoraties op een schaal. Een tip die niet alleen werkt in kasten, maar ook op tafels. Ontdek meer over de kracht van het clusteren.

3. Mix en match

Wees niet te streng voor jezelf en zet vooral spullen die jij mooi en waardevol vindt in de open kast. Je hoeft niet alleen boeken in een boekenkast te zetten of servies in een servieskast. Lijsten, gekke objecten, servies en planten; een mix van spullen maakt het juist spannend en interessant.

4. Zorg voor ritme

Heb je meerdere dezelfde items, zoals kopjes met een oor eraan, zet deze dan in dezelfde richting. Ritme creëert rust.

5. Houd het luchtig

Omdat in een open kast alles zichtbaar is, is het slim om wat open ruimtes over te laten. Wanneer je besluit een plank niet volledig te benutten, dan kan het slim zijn de items zo te plaatsen dat het af lijkt. Dat doe je door ze niet precies in het midden te zetten, maar net naast het centrale punt.

6. Varieer in hoogte, breedte en vorm

Zorg ervoor dat je objecten niet allemaal dezelfde vorm hebben en varieer ook in hoogte. Zet bijvoorbeeld een stapel boeken naast een plant en zet daar weer een aantal kleine lijsten naast die weer een kleiner of juist groter formaat hebben. Neem even afstand, kijk naar de open kast en check of je tevreden bent met de compositie. Is het niks, dan verschuif je het weer. Dat gaat juist zo makkelijk in een open kast!

Mooie appartementen met een open kast

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Good to know: zo style je een open kast of stellingkast als een professional
Sluiten