Zo maak je van de zolder een slaapkamer

Wil jij van de zolder een slaapkamer maken? Grote kans dat je dan het een en ander moet verbouwen. Een zolderkamer heeft over het algemeen namelijk een schuin plafond en dat is qua inrichting niet altijd even handig. Daarnaast is het ook best wel fijn als je rechtop in de slaapkamer kunt staan en als je een beetje lang van stuk bent, is dat niet altijd mogelijk op zolder.

Om jou een beetje op weg te helpen, geven we in dit artikel een aantal tips en ideeën voor de verbouwing. Zo maak je van de zolder een slaapkamer.

1. Kies voor een dakkapel

De eerste tip ligt misschien een beetje voor de hand, maar we kunnen ‘m niet zomaar overslaan. Als je meer ruimte en hoogte wilt in een zolderkamer met schuine wanden, dan is de beste optie nu eenmaal uitbouwen. Check daarvoor eerst even bij de gemeente wat de regels zijn. Vaak kun je aan de achterkant van het huis vergunningsvrij een dakkapel plaatsen. Een vergunning kost vaak ongeveer 600 euro en de dakkapel zelf kost – afhankelijk van de grootte – meestal 3.000 tot 7.000 euro.

2. Zorg voor genoeg daglicht

Een zolderkamer is vaak donker, omdat er meestal kleine ramen in zitten. Een dakkapel zorgt automatisch natuurlijk voor meer licht, maar als je dat te duur vindt – of je krijgt geen vergunning – dan kun je ook kiezen voor grotere dakramen. Dan ben je vaak voor 1.000 euro klaar. In dit luxe zolderkamer appartement zie je heel goed het verruimende effect van grote dakramen.

3. Zorg voor goede dakisolatie

Een belangrijk punt als je van de zolderkamer een slaapkamer gaat maken, is de isolatie. Je zit hier direct onder het dak, wat betekent dat je veel meer merkt van de temperatuur buiten dan wanneer er nog een woonlaag boven je zit. Als het in de zomer warm is, zul je dat met een schuin dak boven je hoofd snel merken en in de winter zal het juist een stuk kouder zijn. Zorg daarom voor goede dakisolatie. Dit scheelt onwijs in stookkosten en is dus zeker wel de investering waard. Er zijn nogal wat materialen waar je uit kunt kiezen, zoals steenwol, glaswol, vlas of kurk. De kosten zijn afhankelijk van het oppervlak, maar om je even een idee te geven: voor een oppervlak van 80 vierkante meter betaal je gemiddeld 1.000 euro.

4. Kies de juiste vloer

Ook iets om rekening mee te houden is het soort vloerbedekking dat je kiest voor op zolder. Als je van de zolderkamer een slaapkamer maakt zul je hier waarschijnlijk niet zoveel heen en weer lopen en dan maakt het misschien niet zoveel uit of de vloer goed geïsoleerd is. Wil je toch zo min mogelijk overlast bezorgen aan de onderverdieping dan kun je het beste kiezen voor een tapijt. Heb je juist een mooie houten vloer op zolder en wil je die het liefst laten liggen? Leg dan een vloerkleed op de vloer zodat je in elk geval gedeeltelijk het geluid dempt.

5. Deel de ruimte slim in met inbouwkasten

Misschien zijn die schuine daken in eerste instantie een doorn in het oog, maar als je er niet veel aan kunt veranderen, moet je ze maar gewoon omarmen. Benut daarom de schuine daken optimaal door inbouwkasten te maken in het lage deel. Ook kun je langs de driehoekige wand een kast bouwen met een schuine wand, die helemaal in de vorm van het dak past.

6. Zet je bed in het midden van de kamer

Het mooiste beeld creëer je door het bed middenin de kamer te zetten, dus tussen de schuine muren en tegen de achterwand. Zo heb je aan beide kanten van het bed ruimte voor inbouwkasten in het lagere deel van de kamer en weet je zeker dat je je hoofd niet stoot als je rechtop in bed zit. Aan de achterwand van je bed kun je vervolgens kunst hangen. Creëer bijvoorbeeld een mooie gallery wall of ga voor een groot schilderij aan de wand.

7. Of hang ‘m in de lucht

Heeft jouw zolderkamer een heel hoog plafond? Overweeg dan om het bed de hoogte in te brengen. Als de zolder karakteristieke balken heeft, kun je daar gemakkelijk een vide op bouwen voor je bed. Maar ook als het plafond netjes afgewerkt is, kun je een slaaploft laten maken. Contact daarvoor wel even een goede timmerman, die precies weet wat er mogelijk is op jouw zolder.

8. Kies voor de juiste kleur

Het meest simpele en misschien wel belangrijkste onderdeel van de verbouwing is het schilderwerk. Hiermee bepaal je de sfeer en kleur van jouw slaapkamer. Ook kun je hier nog wat slimme tricks mee uithalen. Is jouw zolderkamer echt heel donker en klein? Kies dan vooral voor lichte kleuren. Verf je houten vloer wit en geef ook de rest van je interieur – muren en plafonds – een lichte kleur. Wit reflecteert licht en heeft daarom een verruimend effect.

Meer lezen over slaapkamers?

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo maak je van de zolder een slaapkamer
Sluiten