Jet Hendriks
Jet Hendriks Keuken 22 dec 2019

Zo koop je een keuken die bij je past (en alles waar je aan moet denken)

Een keuken kopen doe je niet iedere dag. Dus wanneer je dat wel doet, moet je het ook in één keer goed doen. We staan er misschien niet zo bij stil, maar bij een keuken kopen komt enorm veel kijken. Wat vind je mooi? Wat is praktisch? Wat heb je nodig? We zetten alles overzichtelijk voor je op een rijtje.

Hier moet je aan denken bij een keuken kopen

1. De stijl van de keuken

Aller eerst krijg je te maken met de stijl. De één houdt van super modern met alle nieuwste snufjes er op en eraan en de andere houdt van landelijk met hier het hout nog in het zicht.

2. De indeling

Maar niet alleen de kleuren en de stijl heeft hiermee te maken ook de indeling van jouw keuken bepaald grotendeels de sfeer. Zo past er niet in ieder huis een kook eiland, hoe graag je dat ook wilt. Sommige keukens passen beter bij het ene huis dan bij het andere huis. Neem dit mee in gedachten nog voordat je de handtekening onder het koopcontract zet.

3. De kleur

De kleur van de keuken is enorm bepalend. Ga je voor een stoere stijl dan ga je al gauw voor zwart met een betonnen blad en hout met diepe nerven in het zicht. Al kun je ook gaan voor antraciet of heel donker blauw. Ook dit valt binnen het industriële sfeertje.

Maar durf ook eens iets verder te kijken dan enkel de standaard kleuren. In een Scandinavisch interieur past wit super goed, maar een pastel tintje ook! Heb eens lef en stap buiten je comfort zone. Hiermee creëer je jouw eigen fijne plekje.

4. De grepen

Naast de kleur van de keuken krijg je ook te maken met de handgrepen. Ze bepalen mede de uitstraling van de keuken. Het doet iets met de looks van de keuken, maar ze moeten ook functioneel zijn. Houd je niet van een greeploze tip–on keuken, maar wil je wel een moderne uitstraling? Ga dan voor een strakke greep. Zo zijn er voor iedere sfeer en stijl genoeg opties.

5. Het werkblad

Kunststof werkbladen zijn vaak goedkoper dan graniet, maar het is totaal niet kras en hitte bestendig. Graniet is dat wel, maar op graniet krijg je juist weer snel vlekken. Hout is tijdloos, maar ook kwetsbaar voor krassen en deuken.

Naast de bovenstaande opties heb je ook nog keramiek, composiet en Fenix. Het is heel erg afhankelijk van hoe jij jouw werkblad gebruikt en hoe jij kookt. Schrijf dit maar eens voor jezelf op. Hoe kook je? Waar zet je de pannen neer? Wat gebeurt er allemaal in de keuken? Door hier even onderzoek naar te doen maak je een bewustere keuze.

6. De apparatuur

Met het onderzoek dat je voor het werkblad gedaan hebt, kan je ook een bewustere keuze maken voor welke apparatuur er nodig is. Wat voor soort oven wil je? Wil je er één of misschien zelfs wel twee? Stomen? Combi oven? Een ingebouwd koffiezetapparaat? Wil je een kokend water kraan of een gewone kraan?

Het is bij elkaar heel veel informatie waar je rekening mee moet houden tijdens het kopen van jouw droomkeuken, maar uiteindelijk kan je er de aankomende jaren volop van gaan genieten.

Meer tips voor de keuken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo koop je een keuken die bij je past (en alles waar je aan moet denken)
Sluiten