Florence
Florence Wooninspiratie 19 oktober 2016

Stappenplan: zo kies je het juiste keukenblad

De keuken is een belangrijk deel van je huis, dus natuurlijk wil je deze zo goed mogelijk inrichten. Er zijn verschillende keuzes die je moet maken. Welke stijl spreekt je aan, hoeveel opbergruimte heb je nodig en hoe zorg je ervoor dat je een praktische en stijlvolle indeling maakt? Met dit artikel helpen we je in elk geval ietsje verder. We geven een stappenplan voor het kiezen van een keukenblad.

Er zijn ontelbaar veel opties qua materiaal, formaat en stijl. Let bij de keuze op de indeling van je keuken en welke kleuren je gebruikt. Hopelijk sta je na het doorspitten van dit stappenplan binnen no-time heerlijk te kokkerellen in je eigen stijlvolle keuken!

Stap 1: Kijk naar de ruimte

De ruimte van de keuken en de indeling van de keukenkasten zelf is enorm bepalend, net als kleur. Heb je een keuken met veel donkere kleuren? Dan kan het wat te veel worden om ook nog een donker keukenblad te kiezen. Heb je juist een hele lichte keuken en vind je het misschien soms zelfs wat kil? Dan is een houten keukenblad misschien de beste keuze, omdat je hiermee wat warmte toevoegt aan de ruimte.

Stap 2: check het budget

Helaas hebben we niet allemaal een oneindig budget ter beschikking, dus daar moeten we natuurlijk wel rekening mee houden. Altijd al een betonnen keukenblad gewild maar laat je budget dat niet toe? Ga dan op zoek naar alternatieven of vergelijkbare materialen. Ook een handige tip: kijk naar showmodellen. Deze zijn vaak goedkoper en zien er eigenlijk altijd nog gewoon goed uit! Een mooi voorbeeld hiervan is de keuken in het mooie witte huis van Anita.

>> Lees ook: Zo richt je een huis stijlvol en low-budget in.

Stap 3: pas het blad aan op je kookgedrag

Ben jij een echte keukenprinses en spendeer jij hele avonden in de keuken? Dan moet het keukenblad wel tegen een stootje kunnen en mag je ook best wat meer uitgeven aan kwaliteit. Hou jij eigenlijk niet echt van koken en ben je daarom niet zo vaak in de keuken te vinden? Dan is vooral de kleur en de vorm van je keukenblad belangrijk en maakt het praktische deel minder uit.

Stap 4: Kies het materiaal

Hout
Hout is een goede keus als je de keuken meer warmte wil geven. Het vereist wel de nodige verzorging als je niet wilt dat het hout teveel gaat werken. Het voordeel van hout is dat het een veelzijdig materiaal is en past binnen elk interieur. Bekijk hier de mooiste houten keukens in verschillende stijlen.

Bron: Plastolux

Marmer
Marmer is onwijs gaaf in de keuken en het is dan ook één van onze persoonlijke favoriete looks. Je kunt hier ook mee variëren qua kleur en een fijn contrast aanbrengen met wit of donker marmer.

Beton
Beton geeft je keuken een stoere en industriële look, maar het kan ook juist een modern effect geven. Helaas is beton best prijzig… Maar daar hebben wij een oplossing voor! Bekijk deze DIY, waarmee je je huidige keukenblad een betonlook geeft.

Bron: Hemnet

Roestvrij staal
Ook roestvrij staal zorgt voor een stoere look in de keuken en is een goedkopere optie dan beton. Daarbij is het super makkelijk schoon te maken!

Naast deze materialen zijn er natuurlijk nog meer opties zoals glas, steen of kunststof.

Stap 5: Kleur kiezen

Dit is de laatste en misschien wel meest belangrijke keuze die je moet maken, omdat kleur heel bepalend is in een ruimte. Vaak zijn materialen in verschillende kleuren te krijgen, dus de kunst is om goed te kijken naar je gehele keuken en uit te vinden wat je nog mist. Een handige tool die je daarbij kunt gebruiken is de 80/20 regel. Dit houdt in: 80% neutrale tinten en 20% felle kleuren. Meer daarover lees je in dit handige artikel, waarin we je ook nog veel andere tips geven over het kiezen van kleur!

MEER LEZEN
Is niet alleen jouw keukenblad toe aan een nieuwe look, maar eigenlijk ook de rest van je keuken? Bekijk ook nog even deze handige tips die je helpen bij het verbouwen van je gehele keuken.

Reageer op artikel:
Stappenplan: zo kies je het juiste keukenblad
Sluiten