Maartje Wieling
Maartje Wieling Tips 10 nov 2016

Zo kies je de juiste kleur voor je muur

Stap 2: De kleur voor de muur kiezen

Wat doet kleur met jou en de ruimte?
Oké, je hebt nu besloten welke wand(en) je gaat schilderen, maar dan komt de lastigste beslissing: in welke kleur? Er zijn talloze tinten en varianten, maar laten we bij de basis beginnen. Het is handig om vooraf te weten wat een bepaalde kleur met je ruimte doet. Als je een statement wilt maken, kies dan de meest pure variant van de kleur. Lichtere tinten ogen juist weer rustiger en minder heftig.

Wit
Wil je de kamer ruimer later lijken? Dan is wit de beste keus. Het reflecteert het licht goed en oogt fris. Een keerzijde is dat het saai en gewoontjes kan lijken, dus combineer het met andere kleuren. Het ene wit is het andere niet! In dit artikel lees je welke tint je het beste kunt kiezen: Van roomwit tot grijswit en van donswit tot zuiver wit.

Grijs
Grijs is een veilige kleur en kan in combinatie met véél verschillende tinten. Denk aan donkergroen, rood- en roze tinten of juist een neutraal kleurenpalet. Met grijs zit je eigenlijk altijd goed!

Let wel dat er verschillende soorten grijs zijn. Een koele, grijze kleur (dus grijs gemengd met een beetje blauw) gaat goed samen met een andere koele kleuren. Warm grijs (wat weer wordt gemend met een beetje bruin of paars) kun je prachtig combineren met bruin- en beigetinten.

Zwart
Dit is een lastige. Het kan je kamer direct heel donker doen lijken, want het absorbeert het licht juist. Maar tegelijkertijd kan een donkere kamer juist ook een elegante of mysterieuze sfeer creëren. Ga zeker voor een donkergrijs of zwart als er al veel daglicht binnenkomt. Benieuwd naar een goed voorbeeld? Dit Scandinavische appartement laat zien dat zwarte muren een groots effect kunnen hebben op je interieur!

Blauw
Blauw is een koele kleur die kalmte en rust creëert. Denk aan een strakke zomerhemel en een rustig riviertje. Als je een kamer op het zuiden hebt, dus met veel warm daglicht, dan vormt blauw een mooi contrast. Staat blauw je wel aan? Check dan even dit artikel met een blauwe inspiratieboost!

Groen
Ook groen zorgt voor rust en doet je aan de natuur denken. Het is de kleur van leven. Groene accenten doen het altijd goed in een interieur, maar ook een groene muur kan een kalmerend en fris effect hebben.

Geel
Geel in je interieur brengt de zon in huis. Deze kleur wordt dan ook door therapeuten aangeraden bij mensen met een depressie. Het oogt vriendelijk en warm, maar kan ook te zoet overkomen. Donkere contrasterende kleuren vormen hierbij een mooi evenwicht.

Tip van de Roomed redactie: voor een klassieke en stijlvolle look kies je niet voor felgeel, maar voor okergeel.

Rood
De kleur van liefde, passie maar ook agressie. Rood kan je verwarmen, maar ook verontrusten. Het valt erg op in een ruimte, dus wees hier voorzichtig mee. Het kan al snel te veel van het goede zijn.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo kies je de juiste kleur voor je muur
Sluiten