Zo kies je de juiste kleur voor je muur

Zin in iets nieuws? Een kleurtje op je muren kan een wereld van verschil maken in je interieur. Het is dan alleen wel belangrijk dat je de juiste kleur en plek kiest, want anders kan het helemaal verkeerd uitpakken. Wij weten hoe lastig het is en helpen je daarom een handje. Volg dit stappenplan en je weet welke kleur je moet kiezen voor je muur. Kwestie van kijken, kiezen en doen!

Stap 1: De muur en ruimte goed bekijken

Geef vorm met kleur
Kijk voordat je begint eens goed naar de kamer die je onder handen wilt nemen. Welke vorm heeft het? Wil je het groter doen lijken of juist een hoekje creëren? Met kleur kun je bepaalde vlakken benadrukken en de ruimte vormen. Bekijk ook een deze tips voor het groter laten lijken van de ruimte.

Muur met aparte beschildering

Hoogte
Wil je de kamer hoger laten lijken? Schilder dan het plafond. Als je deze donkerder maakt, dan zal je kamer lager lijken. Het geeft ook een intiemer effect. Wil je dit juist niet, dan is een lichte kleur een goede keuze. Dit creëert ruimte.

Grootte
Een ruimte lijkt groter als de muren en het plafond dezelfde (lichte) kleur hebben. Je ziet geen scheidingslijnen waardoor het veel ruimer lijkt.

Vorm
Als je een langwerpige, smalle kamer hebt, schilder je de twee kortste muren een paar tinten donkerder. Hierdoor zal de ruimte meer vierkant lijken.

Patronen
Strepen zijn een leuke manier om een ruimte op te fleuren. Verticale lijnen laten je kamer smaller lijken, terwijl horizontale strepen de illusie wekken van lengte. Gebruik (drukke) patronen met mate en beperk je tot één muur. Dit houdt het speels.

Functie
Het is natuurlijk ook belangrijk wat voor functie de kamer uiteindelijk heeft. Kleur heeft een grote invloed op gevoel, en aangezien elke kamer een andere doel heeft is het een goed idee om je kleur daarop aan te passen. Wij helpen je alvast een handje voor je kleurkeuze in de slaapkamer en de home office.

Stap 2: De kleur voor de muur kiezen

Wat doet kleur met jou en de ruimte?
Oké, je hebt nu besloten welke wand(en) je gaat schilderen, maar dan komt de lastigste beslissing: in welke kleur? Er zijn talloze tinten en varianten, maar laten we bij de basis beginnen. Het is handig om vooraf te weten wat een bepaalde kleur met je ruimte doet. Als je een statement wilt maken, kies dan de meest pure variant van de kleur. Lichtere tinten ogen juist weer rustiger en minder heftig.

Oranje muur

Wit
Wil je de kamer ruimer later lijken? Dan is wit de beste keus. Het reflecteert het licht goed en oogt fris. Een keerzijde is dat het saai en gewoontjes kan lijken, dus combineer het met andere kleuren. Het ene wit is het andere niet! In dit artikel lees je welke tint je het beste kunt kiezen: Van roomwit tot grijswit en van donswit tot zuiver wit.

Grijs
Grijs is een veilige kleur en kan in combinatie met véél verschillende tinten. Denk aan donkergroen, rood- en roze tinten of juist een neutraal kleurenpalet. Met grijs zit je eigenlijk altijd goed!

Let wel dat er verschillende soorten grijs zijn. Een koele, grijze kleur (dus grijs gemengd met een beetje blauw) gaat goed samen met een andere koele kleuren. Warm grijs (wat weer wordt gemend met een beetje bruin of paars) kun je prachtig combineren met bruin- en beigetinten.

Grijze muur in woonkamer

Zwart
Dit is een lastige. Het kan je kamer direct heel donker doen lijken, want het absorbeert het licht juist. Maar tegelijkertijd kan een donkere kamer juist ook een elegante of mysterieuze sfeer creëren. Ga zeker voor een donkergrijs of zwart als er al veel daglicht binnenkomt. Benieuwd naar een goed voorbeeld? Dit Scandinavische appartement laat zien dat zwarte muren een groots effect kunnen hebben op je interieur!

Blauw
Blauw is een koele kleur die kalmte en rust creëert. Denk aan een strakke zomerhemel en een rustig riviertje. Als je een kamer op het zuiden hebt, dus met veel warm daglicht, dan vormt blauw een mooi contrast. Staat blauw je wel aan? Check dan even dit artikel met een blauwe inspiratieboost!

Blauwe muur met kastje

Groen
Ook groen zorgt voor rust en doet je aan de natuur denken. Het is de kleur van leven. Groene accenten doen het altijd goed in een interieur, maar ook een groene muur kan een kalmerend en fris effect hebben.

Geel
Geel in je interieur brengt de zon in huis. Deze kleur wordt dan ook door therapeuten aangeraden bij mensen met een depressie. Het oogt vriendelijk en warm, maar kan ook te zoet overkomen. Donkere contrasterende kleuren vormen hierbij een mooi evenwicht.

Tip van de Roomed redactie: voor een klassieke en stijlvolle look kies je niet voor felgeel, maar voor okergeel.

Rood
De kleur van liefde, passie maar ook agressie. Rood kan je verwarmen, maar ook verontrusten. Het valt erg op in een ruimte, dus wees hier voorzichtig mee. Het kan al snel te veel van het goede zijn.

Stap 3: De muur verven!

Aan de slag
Heb je je keuze gemaakt? Heel goed! Dan kun je naar de winkel om de verf te kopen! Bedenk dat je voor een goed resultaat minstens twee lagen nodig hebt. Vooral bij nieuwe muren wordt de eerste laag verf grotendeels ‘opgezogen’. Je kunt dit verminderen door eerst een goede primer aan te brengen. Laat tussendoor de verf ook goed drogen om oneffenheden en strepen te voorkomen.

Verfkwast op een witte muur

Bij het zetten van de eerste strook kun je misschien schrikken van de kleur, maar zorg dat je het werk afmaakt. Alleen zo kun je pas echt zien wat het resultaat zal zijn. Als je keuze weloverwogen is, moet je hier ook vertrouwen in hebben. Mocht je bang zijn dat het te heftig is, kijk de volgende dag nog eens met frisse ogen. Wedden dat het dan reuze meevalt?

Succes!

Je muur voor de helft verven?

Wil je een keer iets anders dan een muur in één bepaalde kleur of ben je een echte twijfelaar kun je gewoon niet kiezen? Dat hoeft ook niet! Ga voor een stijlvol half geverfd interieur met meerdere kleuren. Klinkt misschien gek, maar staat super tof. Bekijk dit artikel voor meer inspiratie!

Reageer op artikel:
Zo kies je de juiste kleur voor je muur
Sluiten