Renée Leeuw
Renée Leeuw Kantoor 15 mrt 2016

Zo kies je de juiste kleur voor de muren van je home office

Het is misschien wel één van de moeilijkste beslissingen bij het inrichten van je huis: hoe bepaal je nou de juiste kleur voor je muur? Dat hangt af van verschillende factoren. Allereerst is je smaak natuurlijk heel belangrijk, maar ook de vorm en functie van de ruimte kunnen heel bepalend zijn voor de kleur van je muur. In dit artikel richten we ons op de home office.

Volg onderstaand stappenplan om tot de juiste kleur voor je muren en plafond te komen.

Stap 1

Bepaal voor welk type werk je de home office gaat gebruiken
Het soort werk dat je verricht speelt een grote rol in het bepalen van de juiste kleur voor je werkplek. Kleuren hebben invloed op je emoties en elk werk heeft weer een ander soort emotie nodig. Bij creatief werk moet weer een heel ander deel van je hersenen geactiveerd worden dan bij het maken van berekeningen bijvoorbeeld. Stel jezelf de vraag of je juist behoefte hebt aan focus en concentratie of ben je meer op zoek naar een creatieve impuls?

Stap 2

Analyseer de ruimte
Heb jij een aparte, afgesloten kamer ingericht al kantoor? Of heb je een (klein) hoekje in de woonkamer omgetoverd tot werkplek? In dat laatste geval kun je juist met kleur onderscheid maken in de ruimte, maar bedenk wel dat je hier ook naar moet kijken als je gewoon op de bank zit te relaxen. Ga bij jezelf na welke kleuren je absoluut niet wilt zien in de woonkamer: deze tinten komen dus niet terug in je home office. Ook als je een aparte werkkamer hebt, is het belangrijk om na te gaan welke kleuren jou absoluut geen prettig gevoel geven.

Bron: Stockfoto

Stap 3

Kies de juiste kleur(en)
Oké, nu weet je wat voor werk je gaat verrichten en je weet ook welke kleuren je absoluut niet in je home office wilt hebben. Maar hoe nu verder? Er is veel onderzoek gedaan naar kleuren en hun invloed op onze hersenen. Natuurlijk is er niet één gouden regel, die voor iedereen geldt, maar wij zetten de grote lijnen hieronder uiteen:

  • Wit is een prima basis. Deze ‘kleur’ roept vrijwel geen emoties op, maar wordt vaak wel als kil ervaren. Daarom is een geheel witte werplek niet direct een aanrader.
  • Geel maakt blij en is vooral een goede stimulans voor creativiteit. Moet jij vooral out of the box denken? Dan is een geel accent in je home office een goed begin.
  • Rood is vooral handig bij werk dat veel concentratie vereist. Volgens onderzoek zouden we de kleur rood vooral associëren met waarschuwingssignalen (zoals het stoplicht), waardoor we extra alert zouden zijn. Teveel rood is overigens weer niet goed. De kleur stimuleert namelijk ook passionele liefde- en haatgevoelens.
  • Oranje heeft een zelfde werking op je emoties als rood. Het verhoogt je focus.
  • Blauw geeft juist weer een goede impuls aan je creatieve brein. Maar let op: teveel blauw werkt slaapverwekkend. Daarom wordt deze kleur vaak aangeraden in slaapkamers.
  • Groen is de kleur voor balans en balans is eigenlijk altijd goed. Maar ook dit kan too much worden. Een heel groene kamer is dus niet echt een aanrader. Tip: zet groene planten in je home office. Dit zuivert direct de lucht en verhoogt je productiviteit.

Over het algemeen geldt: niet teveel van één kleur. Het gaat om de balans. Kies daarom voor een neutrale basis (bijvoorbeeld wit, grijs of nude tinten) en breng contrast aan met kleur(en). Je hoeft niet direct je hele muur een andere kleur te geven, maar denk aan accessoires of kunst in stimulerende tinten. Zo geef je op een subtiele manier de juiste kleur aan je home office.

Psst.. werk jij veel vanuit huis? Bekijk dan ook eens deze tips speciaal voor thuiswerkers, die hun productiviteit willen verhogen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo kies je de juiste kleur voor de muren van je home office
Sluiten