Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 11 okt 2020

Je kunt het maar beter in 1 keer goed doen: zó kan je het beste stofzuigen

Stofzuigen is waarschijnlijk één van de klusjes die je het vaakst doet in huis. We houden immers van een frisse, schone vloer en dat willen we het liefste ook nog eens zo snel mogelijk regelen. Daarom leren we je vandaag 6 tips die ervoor zorgen dat je een pro wordt in stofzuigen.

Je denkt al snel dat je stofzuiger niet zo goed meer werkt als eerst, maar hoogstwaarschijnlijk stofzuig je gewoon verkeerd. Vandaag leg ik je uit hoe je het beste kan stofzuigen, zodat je het voortaan in één keer goed doet.

Zó kan je het beste stofzuigen

1. Stofzuig niet te snel

Als je haast hebt en toch nog even snel wilt schoonmaken, kies er dan niet voor om te gaan stofzuigen. Wanneer je snel gaat stofzuigen zie je alle kruimels en stof die op de grond liggen. Als dit iets is wat je altijd doet, kan het dus lijken dat je vloer álweer vies is en dat je stofzuiger niet goed werkt.

Eigenlijk doe jij het dus fout. Geef je stofzuiger de tijd om goed al het vuil op te zuigen. Overhaast je niet.

2. Stofzuigen in verschillende richtingen

Deze stap is vooral van toepassing wanneer je het tapijt stofzuigt. Als je heen en weer gaat met je stofzuiger komt alle stof en vuil goed los en zorg je ervoor dat jouw (hoogpolig) tapijt weer net zo vol is als toen je ‘m kocht.

5 hacks voor het verwijderen van kaarsvet (spoiler: laat het uitharden)

3. Ruim eerst grote items op

Ga eerst de kamer rond en raap alle losse spullen van de grond. Dit kunnen speelgoed, paperclips, elastiekjes of losse papiertjes zijn. Als je deze spullen niet eerst opruimt of gewoon meezuigt beschadig je de stofzuiger, en dat is natuurlijk zonde.

Schoonmaken met soda: 7 handige en simpele tips voor in huis

4. Eerst vegen, daarna stofzuigen

Ik weet dat het een extra klus is, maar door eerst te vegen en daarna te stofzuigen krijg je het beste resultaat. Vooral in de keuken en langs je plinten (waar je parketborstel niet goed bijkomt) liggen veel losse kruimels, let daar dus goed op.

> Let op: als je graag met een vochtige doek schoonmaakt, wil je dit artikel lezen

5. Vervang de stofzuigerzak regelmatig

Merk je nou dat je stofzuiger zijn zuigkracht heeft verloren? Dan heb je waarschijnlijk de stofzuigerzak niet vervangen. Het is logisch dat je stofzuiger niet veel meer opzuigt als de zak vol is (net zoals jij niets meer binnenkrijgt bij een volle maag).

Het is maar een kleine moeite, maar zo voorkom je oververhitting en redt je de levensduur van je stofzuiger.

37 tips over schoonmaken waardoor jouw huis vanaf nu brandschoon is

6. Stofzuigerfilter vervangen

Net zoals de stofzuigerzak, dien je eens in de zoveel tijd ook even te kijken naar je stofzuigerfilter, want ook dit kan ervoor zorgen dat de zuigkracht verslechterd. Vervang wegwerpfilters ongeveer na zes maanden. Wasbare filters moet je vaak tussen één tot drie maanden wassen.

Side-note: lees altijd de handleiding van je stofzuiger voor gedetailleerde informatie.

Handig om te weten: geverfde muren schoonmaken doe je zo

Meer tips voor het schoonmaken van je huis