Renée Leeuw
Renée Leeuw Wooninspiratie 17 sep 2016

Zo is het om in Nederland te wonen in een zelfvoorzienend huisje van 20 vierkante meter

Weleens gehoord van de Tiny House Movement? Deze ‘beweging’ ontstond in Amerika vanuit de wens om onafhankelijk en duurzaam te leven in een klein en zoveel mogelijk zelfvoorzienend huisje. In Amerika was vooral financiële onafhankelijkheid de drijfveer en daarnaast kozen veel Amerikaanse Tiny House Movers ervoor om hun huisje op wielen te zetten zodat ze het overal en op elk moment kunnen verplaatsen. In Nederland zit dat iets anders in elkaar. We hebben wat minder ruimte en wat meer regels. Toch groeit ook in Nederland het enthousiasme voor de Tiny House Movement, vooral vanuit de wens om duurzamer te leven. Één van die enthousiastelingen is Marjolein. Zij besloot ongeveer anderhalf jaar geleden om haar leven om te gooien en haar ‘doorsnee’ woning te verruilen voor een klein, zelfvoorzienend huisje.

Ik volg Marjolein eigenlijk al sinds dat besluit en vroeg haar eerder waar je zoal rekening mee moet houden als je in zo’n soort huisje wilt wonen en hoe je zo’n duurzaam huis bouwt. Inmiddels is het huisje – zo goed als – af en woont Marjolein er alweer een aantal maanden. Hoogste tijd om het huisje eens met eigen ogen te bekijken dus!

Zo’n klein huisje voldoet namelijk niet aan het bouwbesluit. Nu de aandacht voor tiny houses in Nederland toeneemt, zijn er diverse initiatieven ontstaan binnen gemeenten in

In Nederland mag je niet overal je tiny house neerzetten, omdat het niet voldoet aan het bouwbesluit. Nu staat het huisje van Marjolein tijdelijk in Alkmaar, op een stukje natuur net buiten de stad. De kippen scharrelen hier rond en vanaf haar terras kijk je uit op water, waar regelmatig bootjes voorbijvaren.

Marjolein hoeft zich hier overigens niet eenzaam te voelen; er komen constant mensen uit nieuwsgierigheid kijken! Zo erg zelfs dat ze nu één keer per maand open huis organiseert voor geïnteresseerden.

Het huisje heeft een woonoppervlak van 20 vierkante meter en dus is een slimme indeling extra belangrijk.

Elke centimeter is benut en er is een hoop verborgen opbergruimte. Onder de bank bijvoorbeeld..

Over die bank gesproken.. een deel van de zithoek is om te toveren tot eettafel!

Uiteraard kan Marjolein gewoon koken. Dat doet ze op gas. De gasflessen bewaart ze in een kast aan de buitenkant van het huis. Achter de keuken is de badkamer met zitbad en toilet. Hier doet Marjolein ook de wasjes met water dat zij opvangt in een grote tank buiten.

Als je op een klein oppervlak woont, is het slim om de hoogte in te gaan. Daarom is een soort slaaploft gecreëerd, iets wat je vaak ziet in tiny houses.

Je bereikt het bed via een trap, die tevens functioneert als kast.

En hoe zit het met de verwarming in zo’n zelfvoorzienend huisje? Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst. Dat is in de zomer natuurlijk voldoende om het huisje te voorzien van energie, maar in de winter kan het nog best koud worden. Dan helpt het houtkacheltje enorm!

MEER LEZEN
Wil je meer weten over de Tiny House Movement in Nederland? Bekijk de website voor alle info en volg Marjolein haar blog om op de hoogte te blijven van haar leven in een klein en zelfvoorzienend huisje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo is het om in Nederland te wonen in een zelfvoorzienend huisje van 20 vierkante meter
Sluiten