Renée Leeuw
Renée Leeuw Uncategorized 20 oktober 2016

Zo creëer je een werkplek in de slaapkamer (en meer tips voor thuiswerkers)

Als je regelmatig vanuit huis werkt, is het fijn om een aparte werkplek te hebben. Misschien werk je nu vooral aan de keukentafel en op zich kan dat prima zijn, maar er zit wel een aantal nadelen aan. Je kunt je spullen daar vaak niet laten liggen, omdat de tafel ook voor andere dingen gebruikt wordt. En als je samenwoont, is de kans groot dat iemand anders in dezelfde ruimte aanwezig is, wat niet altijd bevorderlijk is voor je productiviteit. Woon je in een vrij klein huis en heb je geen aparte ruimte over die je kunt omtoveren tot home office? Vaak kun je wel een bureautje kwijt in een klein hoekje.

Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer. Deze ruimte gebruik je – over het algemeen – bijna nooit overdag en als je niet zo ruim woont, is het slim om alle ruimte maximaal te benutten. Daarom geven wij je in dit artikel een paar ideeën voor een combinatie van werk- en slaapruimte.

1. Zoek de plek met het meeste daglicht

Voor je productiviteit is goed licht één van de belangrijkste dingen. Zoek daarom eerst goed uit hoe het licht gedurende de dag is in jouw slaapkamer. Idealiter creëer je een werkplek bij het raam en zet je je bed aan de andere kant van de kamer. Is er weinig licht of werk je ook vaak als het donker is? Zorg dan voor voldoende kunstlicht. Plaats lampen naast je beeldscherm en vermijdt licht dat van bovenaf komt. Zo zorg je ervoor dat je ogen minder snel moe worden.

Een andere optie is een extra raam creëren. Je kunt kiezen voor een raam in de buitenmuur – check met een aannemer of dit een optie is voor jouw huis – of je kunt kijken naar de binnenmuren van jouw slaapkamer. Het kan zomaar zijn dat de ruimte naast je slaapkamer wél veel daglicht vangt en dan kun je er ook voor kiezen om een muur door te breken en te vervangen door een glazen wand voor meer licht.

2. Maak je bed op

Over het algemeen kun je je beter concentreren in een ruimte die – een beetje – opgeruimd is. Nu hoeft echt niet alles brandschoon te zijn, maar als je vanuit je slaapkamer werkt, is het handig om jezelf een paar routines aan te leren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat die kledingstoel uit het zicht staat of, nog beter, leer jezelf aan om kleding direct terug te hangen in de kast of te deponeren in de wasmand. Met andere woorden: maak een einde aan de kledingstoel als ‘tussenstop’ en leer jezelf de KonMari-methode aan.

Iets wat ook helpt is het opmaken van je bed. Als je dit dagelijks doet, heb je in elk geval al een voldaan gevoel omdat je die ene taak al hebt uitgevoerd en je hoeft tijdens je werk niet tegen een slordig onopgemaakt bed te staren.

3. zorg ervoor dat je niet uitkijkt op je bed

Deze tip sluit aan op de vorige. Het werkt over het algemeen niet zo motiverend als je uitkijkt op een verleidelijk bed. En hoewel wij echt wel houden van een siësta (het kan zelfs je productiviteit verhogen als je twintig minuten een dutje doet), is het wel belangrijk om de balans te vinden tussen werken en slapen. Zet daarom je bureau zo dat je met je rug naar het bed gericht bent en zorg voor een goede stoel. Met deze trick vind je trouwens de perfecte hoogte van je stoel en beeldscherm.

4. Zorg voor voldoende kast- en opbergruimte

De hoeveelheid opbergruimte is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van je werk, maar vaak heb je wel wat boeken en naslagwerk om af en toe in te kijken. Het is fijn om dat werk in de buurt te hebben, dus als het even kan, raden we je aan om ook voor wat extra opbergruimte te zorgen. Hang bijvoorbeeld wat planken hoog aan de muur (hiermee bespaar je ruimte) of zet archiefkasten onder het bureau.

Vaak kun je ook onder het bed extra opbergruimte creëren door bijvoorbeeld een platform bed te maken. Het beste kun je zo’n bed (laten) maken van houten planken – bijvoorbeeld grenen. Daar maak je kasten van, die je als boxen aan elkaar koppelt. Samen vormt dit de fundering voor je bed en daar kun je dan de lattenbodem in bouwen. Voor een handige how-to check je deze video.

3. Maak ruimte voor je inspiratiebeeld

Om te voorkomen dat je snel op je bed eindigt, is het belangrijk om ruimte te creëren waar je al je inspiratiebeelden kwijt kunt. Scheur jij regelmatig bladzijdes uit magazines en leg je die vervolgens op de grond om een moodboard van te maken? Grote kans dat je dat op je bed gaat doen als je werkplek in de slaapkamer is. Op zich is dat niet erg natuurlijk, maar zodra je wilt slapen is het wel fijn om je moodboard een plekje te geven. Zorg daarom voor een prikbord of ander soort inspiratiebord. Bekleed bijvoorbeeld een muur met vilt of hang een raster aan de wand waar je al je inspiratiestukken aan kunt klemmen.

6. Zet een plant in de ruimte

Planten zuiveren de lucht en zorgen voor meer zuurstof. Meer zuurstof is weer beter voor je hersenen en daardoor kun jij je weer beter concentreren. Win-win dus. Zet daarom in elk geval één plant in je kamer en natuurlijk het liefst zo dicht mogelijk bij je werkplek. Heb je weinig ruimte? Kies dan voor een hangplant. Daarmee bespaar je ruimte op je bureau of op de grond!

7. Scheid de werkplek van de slaapkamer

Dit kan letterlijk door een kamerscherm in de ruimte te zetten of een boekenkast als room divider te gebruiken, maar ook een grote plant kan al een soort scheiding vormen. Is er geen ruimte voor een room divider? Probeer dan visueel de ruimte op te delen. Dit kun je doen door de muur rondom je werkplek in een andere kleur te verven. Ook een scheiding op de vloer kan helpen. Leg bijvoorbeeld een tapijt onder je bureau of kies juist voor een tapijt onder je bed om zo het onderscheid tussen beide delen van de ruimte te maken.

Een andere optie voor de kleinere slaapkamer is het creëren van een mezzanine. Dit is vooral in een slaapkamer met hoog plafond een goed idee. Daar heb je namelijk de ruimte om de hoogte in te gaan. Bouw een verdieping in je slaapkamer en plaats daar je bed óf kies er juist voor een kleine vide zodat je je bureautje op de verdieping kunt plaatsen en je meer hoogte behoudt. Het bed plaats je dan beneden en zo scheidt je het woon- en werkgedeelte van elkaar.

Ben je nu tot de conclusie gekomen dat er het een en ander verbouwd moet worden in jouw slaapkamer om zo een werkplek te creëren? Bereken dan ook de kosten van je verbouwing en ontdek alvast hoe jij de verbouwing kunt betalen. Geen idee hoe en waar je moet beginnen? ING heeft een handige overzichtspagina met antwoorden op veel gestelde vragen omtrent de verbouwing.

Reageer op artikel:
Zo creëer je een werkplek in de slaapkamer (en meer tips voor thuiswerkers)
Sluiten