Renée Leeuw
Renée Leeuw Opbergen 2 jul 2015

Zo creëer je de walk-in closet uit je dromen

Het is de droom van elke vrouw en waarschijnlijk ook wel van menig man: een walk-in closet! En dan het liefst natuurlijk zo’n goed gevulde inloopkast met een eindeloze collectie kleding, schoenen, tassen en accessoires, die dan ook nog eens super netjes zijn geordend. Voor een overzichtelijke en opgeruimde garderobekast gaven we je eerder al een aantal handige ideeën en in dit artikel laten we zien hoe je de ideale walk-in closet maakt.

Dus komt er in jouw huis binnenkort een kamertje vrij of heeft die loze ruimte in huis nog steeds geen functie? Misschien dat wij je op ideeën kunnen brengen!

1. Kies een vorm

Over het algemeen kun je hier kiezen uit drie mogelijkheden: de U-vorm, de L-vorm of een rechte walk-in closet. Als je veel kleren hebt, kun je het best voor U-vorm gaan. Heb je iets minder ruimte? Dan is een rechte walk-in closet het best. Uiteraard kun je ook gaan voor een vrijere vorm met rondingen bijvoorbeeld. Maar in de meeste huizen wordt zo’n ronde vorm wel iets lastiger en dan zul je echt een custom-made kast moeten nemen, aangezien opbergsystemen meestal uitgaan van rechte lijnen en hoeken.

>> ideale inloopkast voor kleine ruimtes

2. Zorg voor een goed opbergsysteem

Ga goed na waar jij het meest van hebt? Zijn dat schoenen, broeken, hang- of legkleding? Of heb je juist oneindig veel accessoires, zoals tassen, sjaals en sieraden? Afhankelijk daarvan deel je je kast in. Is er niet genoeg ruimte voor al je accessoires? Hang dan je nieuwste aanwinst of grootste trots gewoon in je kamer en gebruik je sieraden als decoratie om weer extra ruimte vrij te maken in de kast.

>> inspiratie boost: decoreren met je garderobe

3. Kies de juiste achtergrondkleur

Je kledingstijl kan nog weleens veranderen. Misschien houd je nu heel erg van kleur, maar kies je over een jaar eerder voor neutrale tinten en draag je later alleen nog maar zwart en wit. Je weet het niet, maar je moet er wel rekening mee houden bij het inrichten van je walk-in closet. Ons advies? Ga voor wit. Daarin komen alle kleuren en kleren het best tot uiting èn bovendien verveelt wit nooit.

4. Zorg voor goede verlichting

Zeker als er geen raam in jouw walk-in closet zit (wat meestal het geval is) is verlichting essentieel. Je wilt natuurlijk niet zomaar over straat lopen met een totaal verkeerde kleurenmatch, omdat je zomaar in het schemerlicht dacht dat het een goede match was. Anyway, je kunt de verlichting zo gek maken als je wilt. Denk aan speciale spotlights, dimlichten, lichtstroken of verlichting in de achterwand van je kast!

5. Werk de hoogte in

Heb je weinig oppervlak beschikbaar, maar wel een hoog plafond? Maak je kast dan tot het plafond en werk de hoogte in. Zet een ladder in je kast zodat je gemakkelijk bij de bovenste planken kan. Tip: vul de bovenste planken en lades met spullen die je minder vaak gebruikt. Bijvoorbeeld seizoensgebonden kleding en accessoires, zoals mutsen en sandalen.

6. Show and tell

De walk-in closet van je dromen mag best wat persoonlijkheid uitstralen. Door je accessoires te laten zien, kun je de inloopkast een persoonlijk sausje geven. Denk aan creatieve manieren om die accessoires te showen. Bijvoorbeeld met een paspop of zwevende (vintage) boxen. Je kunt gaan voor moderne rekken of juist industriële stangen van staal.

>> Inloopkasten waar iedere vrouw van droomt

7. Geef je kleding ook wat zitruimte

Je kent het wel.. je bent op zoek naar iets leuks voor een feestje. Tja, op zo’n moment heb je vaak haast en pas je eerst tien outfits om vervolgens tot de conclusie te komen dat je eerste keuze het best was. Maar dan is het al laat, je moet naar de party en hebt geen tijd om je gepaste kleding weer netjes op te bergen. Voor dat soort dagen heb je absoluut een stoel nodig, maar ook in het dagelijks leven wissel je waarschijnlijk vaak genoeg in haast van kleding en is zo’n stoel best wel welkom!

8. Bepaal je budget

Nu weet je hoe je de kast wilt indelen. Je hebt een stijl en vorm gekozen, dus nu nog het budget. Als je het graag een beetje betaalbaar wilt houden, kun je het best gaan voor een eenvoudige kast met genoeg opbergruimte en goed licht. Fancy accessoires, zoals paspoppen, zijn misschien wel leuk, maar niet echt noodzakelijk. Bovendien kun je een kast al gauw persoonlijk maken door je mooiste kleding en schoenen een prominente plek te geven.

>> Zo maak je low-budget een gave inloopkast

Voordat je aan de slag gaat, willen we je nog even een kijkje geven in het huis van Sarah Jessica Parker mèt te gekke walk-in closet.

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo creëer je de walk-in closet uit je dromen
Sluiten