Laatste poging: je kunt dít nog proberen om een zieke plant te redden

Een nachtmerrie voor alle plantenliefhebbers: je plant is ziek. Maar gooi hem nog niet weg! Er is namelijk nog een laatste redmiddel om hem mee te redden. Ga op reddingsmissie en zorg ervoor dat jouw plant het overleefd.

Je zieke plant redden met waterstofperoxide

Misschien denk je dat er heel wat voor nodig is om je plant te redden van de dood maar niks is minder waar. Waarschijnlijk heb je het gewoon in huis. We hebben het namelijk over waterstofperoxide.

Mocht je het niet in huis hebben, dan kan je een fles kopen bij de drogist of supermarkt. Voor minder dan een paar euro heb je een flesje met een concentratie van 3%, en meer heb je ook niet nodig.

Hoe werkt het

De chemische stof in het flesje doodt de bacteriën die wortelrot veroorzaken. Bij wortelrot kunnen de wortels niet genoeg voedingsstoffen doorsturen naar de rest van de plant waardoor die dood kan gaan.

Door het doden van deze bacteriën kunnen er weer gezonde wortels groeien. Ook geeft de stof extra zuurstof af aan om hem te helpen groeien.

Wat moet je doen

Voordat je het kan gebruiken moet je de stof verdunnen. Meng een deel waterstofperoxide met twee delen water in een spuitfles.

Haal vervolgens je plant uit de pot en verwijder alle aarde rondom de wortels. Giet dan een beetje van de waterstofperoxide-oplossing over de wortels en verpot de plant met nieuwe natte aarde.

Mocht hij er nu nog niet sterk genoeg uitzien, dan laat je de grond hierna helemaal drogen en geef hem dan pas weer het mengsel van waterstofperoxide en water. Herhaal dit totdat je ziet dat jouw plant beter wordt.

We hopen dat jouw zieke plant het weer goed gaat doen. En zo niet, dan zien we dat gewoon als een excuus om nieuwe kamerplanten te kopen.

Lijkt je plant dood? Deze dingen kan je nog doen om ‘m te redden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Appartment therapy

Reageer op artikel:
Laatste poging: je kunt dít nog proberen om een zieke plant te redden
Sluiten