Maud van Dijck
Maud van Dijck Planten en bloemen 30 nov 2021

Hoe goed is een zelfwatergevende pot voor je kamerplant?

Vergeet je vaak je plant water te geven? Of ben je niet veel thuis? Als je een van deze vragen met ja kunt beantwoorden dan is een zelfwatergevende pot misschien iets voor je. Zo kan je toch goed voor je plantjes zorgen, zelfs als je een vergeetachtige of afwezige plantenliefhebber bent.

Maar voor je overweegt een zelfwatergevende pot te nemen wil je natuurlijk wel weten op welke hij jouw planten water geeft. Roomed to the rescue, we vertellen het je graag.

Hoe werkt een zelfwatergevende pot?


Een zelfwatergevende pot betekent niet dat je jouw plant geen water meer hoeft te geven. Het zorgt ervoor dat je hem minder vaak water hoeft te geven. Het heeft namelijk een waterreservoir op de bodem. En dit reservoir zal jouw planten voor de komende tijd van water voorzien. Sommige planten zal je van boven water moeten geven waarbij het reservoir het overtollige water opnemen. Maar de meesten hebben een aangegeven plek waar je direct water aan het reservoir kan toevoegen.

Hoe het reservoir dit water afgeeft hangt af van het systeem van je pot. Zo heb je twee soorten zelfwatergevende potten. Er zijn potten met een watergeefsysteem dat via een lont water geeft of door middel van hydrokorrels.

Roomed’s plantenguide: hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?

Een watergeefsysteem met lont

Bij dit systeem plaats je als het ware een kleine pot in een iets grotere waarvan de bodem gevuld is met water. Uit de binnenste pot laat je onderin een lont lopen die in het water valt in de pot eronder. De lont zal het water opnemen en langzaamaan afgeven aan de plant. Potten met een dergelijk systeem zijn gemakkelijk zelf te maken. Zo kan je simpelweg een flesje met water langs een normale pot zetten en deze van de potgrond naar jouw plant laten lopen.

Een hydrokorrel watergeefsysteem

Deze watergevende potten bestaan gewoon uit één pot en zijn meestal prijziger dan de andere (DIY) optie. Ze hebben in plaats daarvan een laag van hydrokorrels die een afscheiding vormt tussen het waterreservoir en de plant en zijn potgrond.

Ben jij een plantenliefhebber? Trakteer jezelf dan op een van deze cadeautjes

Waar moet je opletten bij een zelfwatergevende pot?

Of een zelfwatergevende pot nu een goede optie voor je is ligt aan verschillende factoren:

Je plant: kies bijvoorbeeld niet voor een plant die zelf al niet vaak water nodig heeft. In plaats van een zelfwatergevende pot voor je vetplant te kopen kan je hem beter voor je Monstera of Lepelplant kopen.

De potgrond: zoek potgrond uit die goed lucht doorlaat. Vergis je namelijk niet. Wortelrot kan nog steeds voorkomen met een zelfwatergevende plant. De grond wordt namelijk niet echt nat, maar blijft bijna voortdurend vochtig. Als jouw grond dan te weinig lucht doorlaat kan het tot wortelrotting leiden.

De grootte van de pot: je wilt een pot hebben met de juiste grootte. Een te grote pot kan namelijk ook voor wortelrot zorgen, omdat je plant niet in staat is al het water in de grond op te nemen. En al helemaal niet al het water dat nog in je reservoir zal zitten.

Ha! Met deze Tiktok-hack is het water geven van hangplanten een eitje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Planet Houseplant

Reageer op artikel:
Hoe goed is een zelfwatergevende pot voor je kamerplant?
Sluiten