Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur november 3, 2015

Zelfs de meubels van dit huis bestaan uit beton!

Vanbuiten zou je misschien niet meteen verwachten dat deze betonnen rechthoek een familiehuis is. Twee van de drie verdiepingen liggen onder het straatniveau, waardoor het vanaf de weg niet eens echt op een gebouw lijkt. Het huis is – zowel vanbinnen als vanbuiten – bijna volledig van beton gemaakt. En dat betekent dat niet alleen de grond, muren en het plafond van beton zijn, maar ook een deel van de inrichting. Dat klinkt misschien wat kil, maar dat valt gelukkig reuze mee!

Het huis staat naast een groot meer in Zwitserland en is ontworpen door architectenbureau Wespi de Meuron Romeo. Hoewel het huis vanaf de weg dus niet veel meer lijkt dan een betonblok, ziet het volledige ontwerp er vanuit de vallei wel erg bijzonder uit.

Aan de zijkant en achterkant heeft het ruwe beton grote vierkante ‘ramen’, waarachter de echte ramen van glas schuilen. Hierdoor komt het licht in de binnentuin en de twee verdiepingen onder straatniveau. Het huis heeft niet enorm veel ramen, waardoor er niet overal veel licht binnenkomt. Herkenbaar probleem? Lees hier hoe je een kamer zonder raam verlicht.

De leefruimte van het betonnen huis zit op de bovenste verdieping. Hoewel het blok aan de voorkant gewoon dicht lijkt, is een deel open gelaten voor lichtinval. In dit open deel zit ook een binnentuin. Om toch genoeg licht in het huis te laten komen, kozen de architecten voor zowel de voor- als achterkant van de bovenverdieping voor ramen van de grond tot het plafond. In het huis staan naast het betonnen meubilair ook simpele houten meubels, waardoor de kille sfeer van het beton toch een warm tintje krijgt. Een gouden combinatie!

Wil je ook zo’n mooi clean keukenblad van beton? Check dit stappenplan voor een simpele variant die net zo mooi is als een echt gegoten blad.

www.wespidemeuron.ch

Reageer op artikel:
Zelfs de meubels van dit huis bestaan uit beton!
Sluiten