DIY: steel de show met jouw zelfgemaakte kussen

Een kussen zelf maken is veel eenvoudiger dan je denkt en daarbij krik je meteen de basisvaardigheden van het naaien op. Oh ja nog een (belangrijk) pluspuntje; het is ook nog eens veel goedkoper én leuker voor het oog. Wij leggen je uit hoe je dit doet.

Heerlijk om je kussentjes neer te leggen op je bed. Hier vind je inspiratie voor kussens op bed!

BENODIGDHEDEN

  • Kussenvulling
  • Stof
  • Naaimachine of naald en draad
  • lineaal of meetlat
  • Stofschaar
  • Strijkijzer
  • Strijkplank
stof knippen
Wikihow

Stap 1

Kies een mooie stof en knip deze in twee vierkanten of rechthoeken (ligt eraan welke vorm dat jij wil dat je kussen heeft). Zorg wel dat de twee stukken stof iets groter zijn dan de kussen vulling. Je moet ongeveer een centimeter overhouden om de naden mee dicht te stikken. Vergeet dit niet!

Binnenstebuiten
Wikihow

Stap 2

Als je stof snel rafelt is het handig om de stof binnenstebuiten (!) af te zoomen met een zigzagsteek. Het moet binnenstebuiten zodat je – als de kussen af is – de stiknaad niet ziet! Leg dus de twee stukjes stof goed op elkaar; met de goede kanten aan de binnenkant, dus op elkaar.

Stap 3

Voor als je het kussentje met de hand gaat naaien moet je van te voren even afmeten hoeveel draad je precies nodig hebt. Het is zonde als je draad niet lang genoeg is, dus beter te veel dan te weinig. Voor de naaimachine hoeft dit natuurlijk niet.

kussen naaien
Wikihow

Stap 4

Nu kun je beginnen met naaien. Vergeet niet dat de kussensloop binnenstebuiten gekeerd moet worden! Let er dus op dat je een centimeter tussen het uiteinde van de stof en de stiknaad houdt! Houd daarnaast aan één zijde een stuk open, zodat je het kussentje erin kunt proppen.

kussen strijken
Wikihow

Stap 5

Keer de stof nu om naar de goede kant. Je kunt eventueel je kussenhoes even strijken zodat het er mooi en netjes uitziet.

Stap 6

Nu kun je de vulling in de hoes stoppen. Vouw vervolgens de stof van de zijde die je nog niet dicht gestikt hebt een stukje naar binnen. Als je dit gedaan hebt, kun je de laatste zijde van het kussen dicht stikken met hele kleine steken.

zelfgemaakte kussen
Wikihow

Stap 7

Je zelfgemaakte kussen is klaar!

Je kunt ook een mooie geknoopt kussen maken. Kijk hier hoe dat moet!

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
DIY: steel de show met jouw zelfgemaakte kussen
Sluiten