Iris Wijnands
Iris Wijnands Diy 23 okt 2019

Let’s go: zelf een schoonmaakmiddel met etherische oliën maken

Etherische olie, eerst had slechts een handje vol mensen er van gehoord, nu wordt het steeds populairder. Waarschijnlijk weet je al dat aromatherapie je kan helpen om je humeur te verbeteren. Maar wist je al dat je ook je huis met etherische olie schoon kan maken? Zelf schoonmaakmiddel maken doe je zo.

In het boek Essential Well Being wordt het gebruik van plantaardige producten in je dagelijkse leven aangemoedigd. De oprichtster van Vitruvi (bekend van de etherische oliën en diffusers), Sara Panton, heeft tal van recepten voor volledig natuurlijke schoonmaakmiddelen geschreven. Al haar recepten hebben één gemeenschappelijk ingrediënt. Je raadt het al: etherische olie.

Een van de recepten die ze deelde op Domino vonden we zo tof! We delen ‘m hieronder, zodat ook jij zelf dit schoonmaakmiddel kan maken.

Zelf schoonmaakmiddel maken: recept voor schoonmaakspray

Dit recept is goed voor een flinke spuitfles. Deze makkelijke en multifunctionele spray om te stoffen en schoon te maken werkt op hout, graniet, tegels en cement. Perfect om de woonkamer schoon te maken.

Deze spray is een mix van citrus en houtachtige etherische oliën waardoor oppervlakken, vooral die van hout, er weer uit zullen zien als nieuw. Heb je liever een ander luchtje in huis? met een andere etherische olie in je spray krijg je alles net zo schoon én je kamer ruikt naar jouw favoriete geuren.

Zelf een schoonmaakmiddel maken met deze ingrediënten

  • 1 kopje water
  • 2 theelepel plantaardige glycerine
  • 10 druppels etherische olie van spar
  • 10 druppels etherische olie van wierook
  • 4 druppels etherische olie van citroen
  • 2 druppels etherische olie van citroengras

Zo maak en bewaar je de spray

Je hoeft niet eerst een wetenschapper of chemicus te worden om zelf je schoonmaakmiddel te maken. De instructies kunnen we niet uitgebreider maken dan ze zijn: voeg alle ingrediënten toe in een lege spuitfles, en schud alles door elkaar Dat was het. Simpel toch?

Iedere keer dat je de spray wil gebruiken, moet je even schudden. Spray op het oppervlak dat je wil schoonmaken en haal er daarna meteen een doekje over.

Je zelfgemaakte schoonmaakmiddel bewaar je op een koele, droge plek. Zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op de schoonmaakmiddel schijnt. Je kunt de spray ongeveer twee maanden bewaren.

Heb je na het zelf maken van schoonmaakmiddel de smaak te pakken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Domino

Reageer op artikel:
Let’s go: zelf een schoonmaakmiddel met etherische oliën maken
Sluiten