Tessa Ham
Tessa Ham Planten en bloemen 13 jun 2019

Zelf je eigen munt kweken? Dit zijn de do’s & don’ts

Als je je eigen kruiden wilt laten groeien in je tuin, is munt een goed begin. Het is niet alleen een makkelijk kruid, munt kan je ook vaak in de keuken gebruiken – of dat nou in een dessert, mojito of thee is. Maar alhoewel munt kweken makkelijk is, kunnen de wortels binnen no time je hele tuin overnemen.

Voordat je begint met zelf munt kweken, is het handig om deze do’s en don’ts te weten.

Do: genoeg zonlicht

First things first, waar laat je de munt groeien? Het kruid doet het het beste op een plek waar ‘ie ochtendzon heeft en in de middag gedeeltelijk in de schaduw staat. Moet je kiezen tussen de zon en schaduw? Plaats ‘m dan altijd in de zon. De munt wordt dan mooier én smaakt lekkerder.

Liever een kruidentuin binnen? Een kruidentuin, maar dan binnen: voor déze kruiden moet je dan gaan

Don’t: geen plantencontainer

Een echte don’t is vervolgens het planten van de munt zonder een container in de tuin. Zoals we eerder al verklapten kan munt namelijk verspreiden alsof het onkruid is. Kweek de munt dus in een pot die je op je terras of balkon zet, of gebruik een plantcontainer als je de munt in een bloembed gaat kweken.

Zelfs bij een plantcontainer moet je goed opletten op twee dingen: de pot moet net boven de grond uitsteken en de container mag echt niet gebarsten zijn. Als je één van deze twee dingen niet goed geregeld hebt, zullen de wortels een weg naar buiten vinden en zich vervolgens als een malle verspreiden.

Laat je niet afschrikken door het snelle groeien, want verder is munt kweken heel makkelijk. Als de plant voldoende zon krijgt en wordt ‘getemd’, kun je straks elke dag genieten van verse muntthee. Bovendien houdt het muggen en vliegen weg, een echte win-win dus!

Meer over de kruiden en groenten in de tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zelf je eigen munt kweken? Dit zijn de do’s & don’ts
Sluiten