Jaime Andreas
Jaime Andreas Diy 28 apr 2020

Toffe DIY: zelf kaarsen maken van restjes kaarsvet in huis

Leuke potjes met heerlijk ruikende kaarsen zijn geweldig. Het zorgt voor extra warme in huis, het ruikt lekker en bovendien staat het knus en gezellig. Maar aan het einde van de dag blijf je achter met een potje waar nog een klein laagje onbruikbaar kaarsvet. Erg zonde, zeker wanneer je dertig soortgelijke bakjes met wax hebt. Geen zorgen, met deze DIY kun je zelf kaarsen maken van die restjes wax.

Voor je het weet heb je volle bruikbare kaarspotjes. Wees wel voorzichtig met het uitvoeren van deze DIY want heet kaarsvet is erg heet.

> Lees ook: Life hack: met deze simpele manieren brand je een kaars wél mooi op

Dit heb je nodig

Voor het maken van eigen volle kaarspotjes heb je de volgende dingen nodig: kaarspotjes met laagjes kaarsvet, lonten, een pan, water, twee tangen, plakbank of tape, een lang pincet, satéstokjes, een schaar en een punttang.

Zo maak je zelf kaarsen

zelf kaarsen maken
Bron: Craftcore DIY & Sewing via Youtube

1. Zorg voor een leeg kaarspotje

Zorg allereerst voor een leeg potje waar je straks al je wax in kan gieten. Breng water aan de kook in een pan en laat het vervolgens op een laag pitje sudderen. Het water moet hoger zijn dan het laagje kaarsvet in de potjes, maar niet zo hoog dat het hele potje in het water staat. Het liefst drijft het potje een beetje in het water.

Haal het kaarsvet eruit met het lange pincet wanneer het net zacht genoeg is om eruit te halen. Doe deze wax in een ander potje om later te smelten. Haal de pit van de lont ook uit het potje als deze aanwezig is. Nu heb je een leeg potje.

zelf kaarsen maken diy
Bron: Craftcore DIY & Sewing via Youtube

2. Maak het kaarspotje klaar

Het is nu tijd om je potje klaar te maken om daar vervolgens wax in te gieten. Je kaars heeft lonten nodig om hem daadwerkelijk aan te steken. Je kunt heel makkelijk lonten kopen die al in elkaar gezet zijn. Zelf maken is ook een optie met behulp van een punttang, lont en pitten. Zorg ervoor dat de lonten iets hoger komen dan het kaarsvet. Voor grote ronde kaarsen raden we aan om drie lonten te gebruiken.

Vervolgens plak je met tape drie satéstokjes aan elkaar in een drie hoek, deze leg je op het kaarspotje om de lonten op de juiste plek te krijgen. Doe de lonten in het potje.

kaarsen maken
Bron: Craftcore DIY & Sewing via Youtube

3. Smelt het kaarsvet

Daarna is het eindelijk tijd om al het kaarsvet te smelten. Plaats de potje een voor een in sudderend water en haal met het pincet alle pitten uit het kaarsvet. Wacht tot het kaarsvet helemaal is gesmolten. Giet vervolgens voorzichtig het kaarsvet, met behulp van twee tangen, in het potje dat je eerder hebt voorbereid.

Herhaal dit proces totdat je het potje bijna helemaal hebt gevuld. Houd aan de bovenkant wel ruimte over voor je lont. Het leukst eis dat je door het samensmelten van verschillende kaarsen helemaal je eigen kaars en eigen geur kan samenstellen.

Kijk hieronder de video van deze DIY om zelf kaarsen maken stap voor stap te zien.

Meer vette DIY’s maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toffe DIY: zelf kaarsen maken van restjes kaarsvet in huis
Sluiten