Rosa Bertram
Rosa Bertram Interieur 18 nov 2018

Vruchtbare grond, yes! Zelf compost maken doe je zo

Wie een tuin of balkon met planten heeft, weet vast dat het handig is om vruchtbare grond te hebben. De vruchtbare grond zorgt er namelijk voor dat je plantjes goed kunnen groeien. Gelukkig hoef je daarvoor niet steeds naar het tuincentrum te rijden. Die vruchtbare grond maak je namelijk gewoon zelf, namelijk door compost maken.

Het klinkt misschien alsof je hier allerlei apparaten, hectares grond en groene vingers voor nodig hebt, maar niets is minder waar. Je eigen compost maken, is makkelijker dan je denkt.

Wat is compost?

Compost is eigenlijk niets anders dan een mix van plantenresten. Samen vormt het hartstikke vruchtbare grond voor bijvoorbeeld nieuwe planten. Compost is altijd 100 procent natuurlijk. Dus, als je een plek hebt waar je al je gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval), takken en bladeren in dumpt om dit te laten composteren, zorg dan dat daar geen andere producten bij komen.

Door je groene afval te scheiden, geef je je afval dus een tweede leven. Als je deze planten-en voedselresten zo’n 10 tot 12 weken laat ‘rotten’, krijg je vanzelf compost. Zorg wel voor een goede mix van materialen en meng de hoop regelmatig voor het beste resultaat! Waarom zou je compost in zakken kopen als je het ook gewoon zelf kan maken?

Dit vind je vast ook interessant: 5x ideeën voor het recyclen van je kerstboom

Do’s en don’ts met composteren

Om compost te maken, moet je zorgen dat je de juiste dingen op de composthoop gooit. Niet alles kan er zomaar in namelijk.

Dit mag wél op de composthoop

 • Bladeren
 • Gemaaid gras
 • Takjes
 • Groente- en fruitschillen
 • Houtsnippers

Absolute no go’s

 • Plastic
 • Grote takken (breek ze in kleine stukjes)
 • Bloeiende planten
 • Snoeiafval (het breekt te langzaam af)
 • Onkruid
 • Zieke planten

De beste plek om te composteren

Bij composteren denk ik altijd aan een grote hoop takken, mos en oude bladeren ergens verstopt in de hoek van mijn ouders achtertuin. Mocht je een grote tuin hebben, dan is een meevaller, maar het is zeker geen vereiste om te kunnen composteren. Het kan zelfs op je balkon, maar maak de composthoop dan gewoon wat kleiner.

Zorg in elk geval voor een afgebakend stuk waarin je het groene afval kan stoppen. Dat kan van plastic of van hout gemaakt zijn. Zie je het nog niet echt voor je? Sla vier (houten) palen in de grond en timmer planken tegen de zijkanten, that’s it.

Zorg voor een gft-afvalbak in de keuken

Om te kunnen composteren heb je dus eerst afval nodig. Zorg daarom voor een heuse groene afvalbak in je keuken. In zo’n afvalbak gaan ook speciale groene, afbreekbare vuilniszakken. Als de bak vol is, leeg je hem op je composthoop. Ook koffieprut, theezakjes en eierschalen zijn welkom op de composthoop.

Pas wel op: zorg ervoor dat je enkel biologische groente en fruitschillen gebruikt. Niet-biologische schillen kunnen namelijk (reken er maar op) chemicaliën bevatten en dat is slecht voor het composteerproces.

Of… maak je eigen wormenhotel

Composteren kan je heel geduldig doen met een hierboven genoemde composthoop, of… je gebruikt een wormenhotel. Ja, je leest het goed. Het is een soort hotel voor wormen. Het is een drielaags ‘hotel’ waarin wat aarde, speciale compostwormen en jouw gft-afval ligt.

In de praktijk zijn dit drie op elkaar gestapelde bakken met gaatjes in de bovenste twee waar regenwater doorheen kan lopen en waardoor de wormen zich steeds naar boven kunnen wurmen. Binnen enkele maanden heb je kakelverse compost, een stuk sneller dan gewoon composteren, waarbij het proces kan oplopen tot een jaar. Dit is vooral geschikt voor als je weinig ruimte hebt (bijvoorbeeld op het balkon) of als je weinig te composteren hebt. Een wormenhotel is meestal niet heel groot.

Dus, composteren maar!

Meer tips om aan de slag te gaan in je tuin?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vruchtbare grond, yes! Zelf compost maken doe je zo
Sluiten