Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 17 mei 2020

Zelf allesreiniger maken? Zo pak je dat het beste aan

In de supermarkt zijn veel verschillende soorten allesreiniger te vinden. Het ene belooft nog meer dan het andere. Maar welke is het beste? En heb je er wel eens over nagedacht om zelf een allesreiniger te maken? Wij leren je hoe je het zelf een allesreiniger maken het beste aanpakt.

Zelf gebruik ik deze zelfgemaakte allesreiniger al een tijdje, en het bevalt ontzettend goed! Het doet precies wat het moet doen: ik krijg er hardnekkige (vet)vlekken in de keuken moeiteloos mee schoon.

> Lees ook: Ga je aan de slag met natuurlijke schoonmaakmiddelen? Dit is alles wat je wilt weten

Zelf allesreiniger maken: dit heb je nodig

Een fijne bijkomstigheid is dat zelf allesreiniger maken hartstikke goedkoop is! Deze ingrediënten heb je nodig voor een krachtige allesreiniger:

  • 250 ml natuurazijn
  • Het sap van 1 citroen (ongeveer 4 eetlepels)
  • Gekookt water (250 ml warm, 500 ml afgekoeld)
  • Een plantenspuit van 1 liter
  • Optioneel: etherische oliën

Het maken van dit schoonmaakmiddel is een eitje. Doe eerst de natuurazijn en het sap van de citroen in de plantenspuit. Voeg daaraan het warme gekookte water toe. Doe de dop erop, en schud het even goed door elkaar. Het is belangrijk om eerst het water te koken om het schoonmaakmiddel steriel te maken. Door de ingrediënten met warm water te mixen, mengen de azijn en citroensap beter.

Als je nog etherische olie aan het schoonmaakmiddel toe wilt voegen, kan dat uiteraard ook. Overdrijf niet: vaak zijn 4 druppels olie al ruim voldoende om een lekkere geur af te geven. Voeg je geen etherische olie toe, dan ruikt jouw allesreiniger naar citroen.

Je maakt de allesreiniger helemaal af door de fles aan te vullen met afgekoeld gekookt water. Bewaar je zelfgemaakte allesreiniger op een donkere, droge plek. Je keukenkastje is bijvoorbeeld ideaal (maar kijk uit met kinderen).

Meer schoonmaakmiddelen zelf maken:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zelf allesreiniger maken? Zo pak je dat het beste aan
Sluiten