Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 14 jan 2021

Waarom zelf zeep maken dé lockdown hobby lijkt te zijn (probeer het eens)

In het afgelopen jaar heb ik veel nieuwe hobby’s voorbij zien komen. Zo zijn mensen begonnen met kaarsen maken, heb ik zelf het borduren weer opgepakt en zag ik onlangs iets leuks voorbij komen op Instagram: zeep maken. Ik ging er op letten, en zie het ineens bij heel veel mensen. Tijd om er iets meer over te weten te komen.

Zelf zeep maken is niets nieuws. Vaak wordt zeep zelf gemaakt door mensen met een gevoelige huid, om irritaties tegen te gaan. Toen ik me er meer in ging verdiepen, zag ik wel een verschil: afgelopen jaar zijn de zeepjes steeds mooier en bijzonderder geworden. Denk aan zeep in te gekke kleuren en zelfs met droogbloemen.

Zelf zeep maken, is dat moeilijk?

Ja en nee. Op meerdere blogs heb ik gelezen dat je er steeds beter in wordt – het kan dus voorkomen dat de eerste batch helemaal mislukt. Maar hé, dat heeft ook weer zijn charme. Hoe vaker je het opnieuw probeert, hoe beter je zeepjes eruit gaan zien.

Daarnaast is en blijft zeep maken een scheikundig proces. Als je dit eng vindt, dan is zeep maken misschien niet jouw hobby. Maar vond jij scheikunde op school altijd al interessant, probeer het dan zeker eens uit.

Onder andere bij diysoap kan je terecht voor een workshop zeep maken. Maar ook als je de deur niet uit wilt, zijn er verschillende (beginners)boxen te koop waarmee je alle benodigdheden in één klap in huis haalt.

Hier vind je een aantal zeep-recepten

Omdat wij onszelf nog niet gewaagd hebben aan deze nieuwe hobby, heb ik wel een aantal blogs voor je verzameld waar recepten staan waar jij mee aan de slag kunt.

  • Via foodglamour zie je hoe het proces van zeep maken precies in zijn werk gaat, compleet met uitgebreid fotoverslag. Hier wordt de hot press methode gebruikt, waarmee je zeepjes in 1 dag klaar zijn.
  • Heb je langer de tijd (lees: 4 tot 6 weken), dan zou je de cold press methode kunnen gebruiken. Mamameteenblog legt uit waar je op moet letten.
  • Zie je dat hele scheikundige proces niet zo zitten? Bekijk dan deze video van IMAKIN met gietzeep eens. Dat is een basis die je alleen maar hoeft te smelten

Beginnerstips om het zeep maken écht leuk te maken

Begin (met een beginnersbox)

Als je nog niet durft te beginnen omdat je eerst hét perfecte recept wilt vinden, koop dan eerst een beginnersbox. In deze box zit precies wat je nodig hebt, en je kunt er zo mee aan de slag zonder ingewikkelde ingrediënten of berekeningen.

Volg het recept

Kies je wel voor een recept dat je op internet gevonden hebt? Prima, succes, maar volg wel het recept stapje voor stapje om het eindresultaat zo goed mogelijk te houden. Een verkeerd ingrediënt of een verkeerde hoeveelheid olie, en jouw zeepje wordt ineens niet meer solid.

Kies jouw favoriete geur

Etherische oliën zorgen ervoor dat jouw zeep lekker gaat ruiken. Kies voor geuren waar jij gelukkig van wordt. Maar houd er wel rekening mee dat de geur na verloop van tijd wat kan vervliegen. Geuren als lavendel, citroengras en pepermunt doen het altijd goed.

Low budget

Wil je niet te veel geld uitgeven aan jouw nieuwe hobby? Geen probleem, je kunt met een klein budget ook beginnen met zelf zeep maken. Veel zeep is bijvoorbeeld op basis van olijfolie, en dat hebben we allemaal wel in huis. Kijk naar low budget recepten en kies er een uit die jou het meeste aanspreekt.

Voorzichtig met schoonmaken

Belangrijk: spoel de zeepresten tijdens het schoonmaken niet zomaar door de gootsteen. Daardoor kan jouw gootsteen verstoppen, en dan ben je verder van huis.

Andere DIY-projecten om je te vermaken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom zelf zeep maken dé lockdown hobby lijkt te zijn (probeer het eens)
Sluiten