Iris Wijnands
Iris Wijnands Badkamer 11 okt 2019

8 tips voor heerlijk zachte handdoeken zónder wasverzachter te gebruiken

Wasverzachters uit de fabriek zitten vol met synthetische parfums en andere ingrediënten die je liever niet in je was wil hebben. Toch zijn zachte handdoeken, zoals je ze in een luxe hotel krijgt, wel heel erg fijn! Wij hebben onze beste tips voor zachte handdoeken zonder wasverzachter voor je verzameld.

Probeer deze tips eens om zonder wasverzachter (want dat is echt slecht voor het milieu én slecht voor de stof) zachte handdoeken te krijgen. Als je allergisch bent voor wasverzachter, zijn deze tips natuurlijk ook ideaal.

1. Investeer in een stapel zachte handdoeken met goede kwaliteit

Gebruik je nog steeds oude, verwassen handdoeken waar licht doorheen schijnt als je ze voor het raam houdt? Dan is het misschien tijd om je handdoeken eens te vervangen. Koop heerlijke dikke handdoeken die gemaakt zijn van 100% katoen.

Al je handdoeken vervangen kan best prijzig zijn. Wil je liever niet in één keer geld uitgeven aan handdoeken? Vraag ze dan cadeau voor je verjaardag of koop er een paar per keer.

2. Kleding en handdoeken scheiden

Kleding en handdoeken samen in de wasmachine gooien is niet zo’n goed idee. Je wilt niet dat de katoenvezels beschadigd raken door knopen en ritsen van je spijkerbroek. Daarnaast wordt wasmiddel of (alternatieve) wasverzachter niet goed verdeeld over de verschillende items.

3. Doe de wasmachine niet te vol

Wasmiddel kan zich dan niet goed verdelen. Ook hebben de handdoeken te weinig ruimte om te bewegen en worden eerder vochtig dan goed nat. De handdoeken worden stijf als ze uit de wasmachine komen en zitten helemaal in elkaar gedraaid. Resultaat: geen zachte handdoeken.

4. Gebruik azijn voor zachte handdoeken zonder wasverzachter

Azijn is een wondermiddel, maar dat hebben we je al vaker verteld. Ook voor zachte handdoeken zonder wasverzachter gebruik je azijn.

Verdun 1 deel azijn met 2 delen water en voeg ook 1/3 deel baking soda toe. Zo maak je je eigen niet-chemische wasverzachter. Doe er lekker ruikende etherische olie bij om de was lekker te laten ruiken, zoals je gewend bent van een wasverzachter uit de winkel.

5. Conditioner werkt ook voor zachte handdoeken zonder wasverzachter

Als je met conditioner je haren lekker zacht kan maken, waarom gebruik je dat dan ook niet voor je handdoeken? Deze tip komt van Aroma Lifestyle. Het ruikt lekker en is niet zo duur. Mix 1/3 kopje schoonmaakazijn met 1/3 kopje conditioner en 1/3 kopje water.

Doe het in een oude fles zodat je het makkelijk kan bewaren. Wil je druppels esthetische olie toevoegen? Dat kan, maar die kun je beter niet in de fles toevoegen, want de geur vervliegt. Doe een paar druppels bij je zelfgemaakte wasverzachter op het moment dat je het in de wasmachine stopt.

6. Epsomzout als alternatief voor wasverzachter

Aroma Lifestyle heeft nog een recept voor zelfgemaakte wasverzachter: met epsomzout, ook wel bekend als bitterzout. Voeg twee eetlepels van deze alternatieve wasverzachter toe aan je waspoeder als je de handdoeken wast.

Neem 300 gram epsomzout met 30 druppels etherische olie, meng het goed door elkaar en bewaar het in een afsluitbare pot. Citroenolie versterkt het witeffect en geeft een heerlijke frisse geur.

7. Gebruik minder wasmiddel

Een andere manier om je handdoeken zachter te houden is door minder wasmiddel te gebruiken. Dit geldt trouwens voor al je wasjes, want niet alleen handdoeken lijden onder het gebruik van (te veel) wasmiddel. Probeer eens om de helft van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel te gebruiken.

Meer lezen over het doen van de was?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tree HuggerAroma Lifestyle

Reageer op artikel:
8 tips voor heerlijk zachte handdoeken zónder wasverzachter te gebruiken
Sluiten