6 fouten die je niet wilt maken als je binnen zaadjes wilt laten ontkiemen

Vorig jaar heb ik het voor het eerst geprobeerd: bloemen kweken from scratch. Ik kocht een aantal zakken met zaadjes en ging aan de slag. Maar helaas, na een paar weken heb ik het opgegeven omdat de bloemen het allemaal niet deden. Ik deed onderzoek, en deel mijn nieuw vergaarde kennis met jou zodat jij deze fouten níét hoeft te maken.

Deze tips gelden niet alleen voor het zaaien van bloemen, maar natuurlijk ook voor het (voor)zaaien van je eigen moestuin of kamerplanten.

1. Het is te donker is huis

Om goed te kunnen ontkiemen hebben zaadjes genoeg licht nodig. Zet het zaaibed daarom op de lichtste plek in huis, en verplaats het zaaibed indien je alleen ochtend- of middaglicht op die plek hebt. Of investeer in een groeilamp, als je het echt professioneel aan wilt pakken.

2. Je geeft te veel (of te weinig) water

Vooral in het begint luistert dit erg nauw. Met te weinig water kunnen de zaadjes niet ontkiemen, maar met te veel water bestaat er de kans dat ze gaan rotten.

Check in elk geval elke dag hoe vochtig de aarde is. Blijft het nat? Geef dan iets minder. Is de grond na een dag al kurkdroog? Geef dan iets meer. Het is een beetje aanvoelen wat werkt, maar als je de aarde na een dag nog licht vochtig is, dan zit je goed.

3. Je hebt de zaadjes te diep geplant

Er staat niet voor niets een advies op de verpakking van de zaadjes. Houd je daar ook aan, want anders kunnen de zaadjes zich niet goed ontwikkelen. Mocht je zaden hebben waar geen instructie bij komt, zoek het dan op op internet.

4. Je hebt te veel zaadjes in een zaaibed gestrooid

Je wilt natuurlijk dat de zaadjes genoeg ruimte hebben om te ontkiemen en om wortels te vormen. Met te veel zaadjes bij elkaar gaat dat niet lukken, omdat er simpelweg niet genoeg ruimte is.

5. Je begint te vroeg

Staat er op het zakje zaadjes dat je pas in maart hoeft te beginnen met zaaien? Wacht dan ook tot maart. Als je eerder begint, is de kans groot dat je bloemen nog niet klaar zijn voor de kou.

6. Je zet je zaailingen te vroeg buiten

Eigenlijk hetzelfde probleem als hierboven: als je de mini-plantjes te vroeg buiten zet, is het nog veel te koud voor ze. Houd je daarom aan de aanbevolen maand om de plantjes naar buiten te zetten (gooi de verpakking van de zaadjes dus niet weg zodra je de zaadjes gezaaid hebt!) en houd de temperatuur in de gaten. Wordt het plotseling veel kouder, dan zet je de plantjes weer binnen.

Ja, ik wil meer tips!

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
6 fouten die je niet wilt maken als je binnen zaadjes wilt laten ontkiemen
Sluiten