Frederique Rekers
Frederique Rekers Interieur 9 apr 2021

Even helemaal zen: zo kan je het beste jouw eigen yogakamer inrichten

Om een stressvolle werkdag in balans te brengen kiezen steeds meer mensen voor yoga. Het biedt vele gezondheidsvoordelen en helpt ons om in hectische tijden even tot rust te komen. Thuis een yogakamer inrichten: zó pak je dat aan.

Een yogakamer inrichten

Het woord ‘yoga’ staat voor eenheid en harmonie. Wanneer je namelijk yoga aan het doen bent, harmoniseert het lichaam, de geest en de ziel.

In principe kan het overal worden beoefend en is het enige wat je nodig hebt een yogamat. Maar als je het groters aan wilt pakken snappen we dat en delen wij de ins en outs voor het inrichten van je eigen Yoga kamer.

Feng Shui: we hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar wat ís het precies

De eisen voor een yogakamer

Het is belangrijk dat de ruimte waarin je yoga wilt gaan doen rust uitstraalt en een plek is waar jij je op je gemakt voelt. Ook is het handig om na te denken over de grote van de ruimte.

Sommige yoga-oefeningen vereisen nogal interessante posities en je moet voldoende ruimte hebben om je 360 graden te kunnen bewegen.

Houd rekening met minimaal 2,5 bij 3,5 meter, alles wat groter is dan dit voldoet. Als je de ruimte meer wilt gebruiken om te mediteren en geen gekke yoga poses hoeft uit te proberen is een kleinere ruimte natuurlijk ook prima.

Denk ook na over het geluid: je wilt dat de ruimte stil is zodat jij je volledig kan ontspannen. Dus zorg voor zo min mogelijk omgevingsgeluiden.

Daarnaast is het fijn als de ruimte goede ventilatie heeft omdat je het van sommige yoga poses erg warm kan krijgen. Mocht je geen extra kamer hebben dan kan je altijd nog een kamerscherm gebruiken op een plek waar wel ruimte over is.

Bovenstaand kledingrek wordt gebruikt om je yogamat mee op te bergen, handig voor als je niet zo veel ruimte hebt!

Jouw yogakamer inrichten

Stap 1: start met een geschikte yogamat en leg deze in het midden van de ruimte. Dit is jouw centrale punt waar jij gaat bewegen en mediteren. Denk na over hoe jij hem neerlegt: als je graag naar buiten wilt kijken leg hem dan in de richting van het raam.

Stap 2: weg met alle rommel. Haal alle onnodige spullen weg uit de ruimte en zorg ervoor dat je niet afgeleid kan raken die niet yoga-gerelateerd zijn. Staan er nog spullen van je werk? Haal dit dan weg zodat jouw yogamoment op geen enkele mogelijke manier verstoord kan worden.

Vermijd verder felle kleuren en zorg voor een neutrale, rustige sfeer. Als er veel zon in de ruimte schijnt kun je zachte gordijnen voor de ramen plaatsen maar natuurlijk licht is erg belangrijk tijdens het beoefenen van yoga. Felle verlichting wil je eigenlijk zoveel mogelijk vermijden.

Decoraties en accessoires

Deze moeten met zorg worden uitgekozen. Kies voor voorwerpen die gemaakt zijn van natuurlijke materialen voor een authentieke en evenwichtige uitstraling. Denk aan keramiek, steen en hout.

Yes: de nieuwe IKEA-collectie bestaat uit veel natuurlijke materialen


Verder kan je kiezen voor een paar geurkaarsen of wierookstokjes in de hoek en als je het fijn vindt wat foto’s. Dit hangt allemaal af van wat jij nodig hebt om in de juiste stemming te komen. Een kleine opslagruimte voor accessoires kan handig zijn om de ruimte netjes te houden.

Voeg een muziekbox die rustgevende geluiden en/of muziek kan afspelen zodat je niet makkelijk uit je concentratie gehaald kunt worden. Verder kan je denken aan wat Boeddha-beeldjes en planten die kunnen dienen als jouw yogapartners maar vergeet niet: houd het simpel.

Als laatst kan je een meditatiekussen neerleggen voor als je puur wilt ontspannen of voor extra comfort bij speciale yogahoudingen. Houd de ruimte stofvrij en ventileer goed zodat er veel frisse lucht is.

Dingen die we gaan missen aan de quarantaine tijd (zo slecht is het nog niet)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DeavitaWestwing

Reageer op artikel:
Even helemaal zen: zo kan je het beste jouw eigen yogakamer inrichten
Sluiten