Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 22 aug 2019

Waarom je voor een buitenproject écht nooit een binnenverf moet gebruiken

Steek jij ook graag de handen uit de mouwen voor een DIY project? Dan heb je vast wel eens in de bouwmarkt gestaan met dé perfecte kleur verf in je handen. Om er vervolgens achter te komen dat het verf voor binnen is, terwijl jij juist het houten bankje in de tuin een nieuwe look wilde geven…

Daarom komen we met een goede vraag: wat is het verschil tussen binnenverf en buitenverf? Want verf = verf, toch? Niet helemaal dus. Wij leggen het uit aan de hand van een aantal voorbeelden, en vertellen je precies welke verf je moet gebruiken voor jouw creatieve project.

Het verschil tussen binnenverf en buitenverf

Buitenverf krijgt met veel meer wisselende omstandigheden te maken dan binnenverf. Die oude buffetkast die je grijs geschilderd hebt, staat altijd in de woonkamer. De temperatuur wisselt misschien overdag en ‘s nachts een beetje, maar verder is er niets aan de hand.

Buitenverf komt daarentegen in aanraking met het weer. Regen, hagel, onweer en windstoten, maar ook felle zon en hogere temperaturen.

Welke verf moet ik kiezen voor welk project?

Kies voor buitenprojecten dan ook altijd voor een verf of lak die speciaal voor buiten bedoeld is. Kies bijvoorbeeld Sikkens Rubbol XD High Gloss, een dekkende en extreem weerbestendige verf die goed werkt op hout, metaal en kunststof.

Is jouw creatieve project alleen voor binnen? Dan kan je prima een binnenverf aanschaffen (al kan het ook geen kwaad om een donkere buitenverf te gebruiken). Als je alkydverf gebruikt, kan een lichte tint vergelen. Voor binnenprojecten raden we daarom altijd aan om voor een binnenverf te gaan.

Dat betekent overigens niet dat een binnenverf veel minder sterk is dan een buitenverf. Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin is bijvoorbeeld extreem stoot- en krasvast. Deze Sikkens verf is dus handig als je kleine kinderen hebt, of zelf wel eens ergens tegenaan botst. We’ve all been there.

Buitenverf voor buiten, binnenverf voor binnen

Conclusie van het verhaal: gebruik binnen altijd binnenverf, en ga voor een buitenproject voor buitenverf. Op deze manier geniet je zo lang mogelijk van jouw creatieve uitspattingen.

In samenwerking met Verf.nl

Reageer op artikel:
Waarom je voor een buitenproject écht nooit een binnenverf moet gebruiken
Sluiten