Renée Leeuw
Renée Leeuw Shopping 17 mrt 2016

X BANK: de mooiste producten van Nederlandse ontwerpers

Als je in deze tijd een nieuwe winkel wilt openen in Amsterdam en je daarmee echt wilt onderscheiden, sta je best voor een uitdaging. Want laten we wel wezen: er is al zo ontzéttend veel! Toch wisten de initiatiefnemers van deze shop iets vernieuwends naar de stad te brengen. X BANK, gevestigd in de monumentale Kas Bank, is een winkel met internationale allure. Maar als je naar de labels van de producten kijkt, ontdek je dat alles – echt alles – van Nederlandse makelij is.

Wij namen een kijkje in deze nieuwe winkel aan de Spuistraat en kwamen erachter dat X BANK eigenlijk alleen maar bestaat dankzij het strenge beleid van de Gemeente Amsterdam!

Waarom we de Gemeente Amsterdam dankbaar moeten zijn

Het zit zo: X BANK is opgericht door de eigenaars van het W Hotel in Amsterdam. Waarom zou een hoteleigenaar een winkel beginnen? Juist, dat wilde de persoon in kwestie ook helemaal niet. Eigenlijk moest het gehele pand betrokken worden bij het hotel, maar daar stak de Gemeente Amsterdam een stokje voor. Amsterdam wordt namelijk overladen met nieuwe hotels en de Gemeente stelde dat W Amsterdam alleen dit pand mocht betrekken als het óók iets cultureels zou toevoegen aan (de bewoners van) de stad. En zo ontstond het idee voor X BANK: een winkel die alleen maar Dutch Design verkoopt!

WInkel en gallery

X BANK is meer dan een winkel alleen en dat ervaar je direct als je binnenkomt. De entree is een gallery, die tevens gebruikt wordt voor events. Hier exposeert elke maand een andere kunstenaar en hier zien we ook een stukje geschiedenis van het pand – de kluizen vol dollarbiljetten.

X BANK: dutch design

Als buitenlandse designer hoef je niet aan te kloppen bij X BANK. De winkel verkoopt alleen maar items van Nederlandse ontwerpers. Momenteel vind je hier maar liefst 180 verschillende labels! Dat is écht uniek. Mode, kunst, design en lifestyle producten; betaalbaar én hoog geprijsd. Alles hangt en staat naast elkaar en je kunt hier wel uren spenderen om alles echt goed te bekijken, want de winkel is propvol!

Het duurste item in de winkel is een kalasjnikov in glas (80.000 euro), maar daarnaast ligt bijvoorbeeld gewoon een paar sokken.

Waar normaal gesproken de merken en namen van de designers groot staan aangegeven, is het bij X BANK echt even zoeken naar de maker. Je kunt niet in een oogopslag zien in welke hoek je moet zijn voor een bepaald merk, want alles staat door elkaar. Of er dan echt geen orde in de zaak is? Alles is gesorteerd op kleur, dus wat dat betreft kun je wel direct naar jouw voorkeurshoek sprinten!

X BANK is een initiatief van W Amsterdam. Curators Mariette Hoitink en Gijs Stork zijn verantwoordelijk voor de verzameling merken en producten. Je kunt de winkel dagelijks bezoeken op Spuistraat 172, Amsterdam en op de website vind je een overzicht van de labels én huidige expositie in de gallery.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
X BANK: de mooiste producten van Nederlandse ontwerpers
Sluiten