Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Trends 8 nov 2019

Trend forecasting: 4 woontrends die we in 2020 overal terug gaan zien

Nog twee keer met onze ogen knipperen, en dan is het 2020. Een nieuw jaar dat vanzelfsprekend ook nieuwe woontrends met zich meebrengt. Beginnen jouw handen ook al te jeuken als we het over woontrends hebben? Ga er maar even goed voor zitten, want dit zijn de woontrends 2020.

Sommige trends die we in 2019 hebben zien groeien, groeien in 2020 nog even lekker door. We kunnen in elk geval alvast verklappen dat 2020 een héél goed interieurjaar gaat worden, op basis van deze woontrends.

Trend forecasting: dit worden de woontrends 2020

1. Duurzaam

Duurzaamheid lijkt een nóg belangrijkere rol in ons interieur te gaan spelen. Minder massaproductie, meer aandacht voor het milieu. Zo komt de term ‘circulaire economie‘ steeds vaker terug (bij IKEA, om maar een voorbeeld te noemen). We gaan steeds vaker voor producten met een langere levensduur. Daarnaast mogen producten en grondstoffen voor zo min mogelijk afval en schadelijke uitstoot zorgen.

Zelf kan je deze woontrend 2020 toepassen door goed stil te staan voordat je een product koopt. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat de winkel zegt over duurzaamheid, als ze daar als iets over zeggen. Of laat de grote winkels links liggen, en richt je op tweedehands items scoren bij een kringloopwinkel.

> Dit artikel kan dan goed van pas komen: 6 kringloop tips om áltijd met de mooiste vondsten naar huis te gaan

2. Warme, natuurlijke kleuren en materialen

Natuurlijke materialen in huis is niets nieuws: al een aantal jaar zien we steeds meer hout, jute en marmer in interieurs tevoorschijn komen. Dit heeft dan ook zeker met de duurzame trend te maken. In 2020 zal dat niet anders zijn, en misschien zelfs wel nóg meer naar voren komen. Interieurs krijgen te maken met warmere, natuurlijke kleuren en materialen.

Moe en voldaan van het trendshoppen? #evenbijtanken

Ook als we kijken naar de kleur van het jaar 2020 van Flexa, de grijsgroene Tranquil Dawn, kunnen we stellen dat natuurlijke kleuren en materialen nog steeds the way to go zijn. Waar je qua kleur verder aan kunt denken zijn rood- en bruintinten, gecombineerd met een warme accentkleur als okergeel. Toch liever blauw en groen in huis? Ga dan voor blauw en groen met een warme (grijze) ondertoon.

3. Maximalisme

Het maximalisme is een tegenbeweging op het minimalisme. In plaats van rust en weinig items in huis, draait het maximalisme juist om meer, meer, méér. Daarmee staat de trend vol kleur en patronen ook haaks tegenover de duurzame woontrend waar we het eerder al over hadden.

Interieurdesigner Laura Fox zegt op Houzz: “Het maximalisme is een rebelse tegenbeweging op het minimalisme. Mensen omarmen het feit dat ze spullen hebben. We zien dat steeds meer mensen op zoek zijn naar felle kleuren, patronen en manieren om hun spullen te laten zien.”

4. Klein (en functioneel) wonen

Steeds meer mensen trekken naar de stad, en om daar op in te kunnen spelen worden er kleinere appartementen gebouwd. Klein wonen wordt daarmee een trend. Je hoeft niet het grootste huis te hebben om mooi te wonen, met een kleine woning kan je vaak ook prima uit de voeten. Wat wél belangrijk is in een kleine woning, is een functionele inrichting. We verwachten dan ook dat daar de focus volgend jaar op gaat liggen.

Met deze woontrend ‘klein wonen’ tikken we natuurlijk ook nog steeds de tiny house beweging aan. Wonen in een tiny house van maximaal 50m² is nog steeds een hot topic en zal anno 2020 steeds normaler worden.

Meer lezen over de laatste woontrends?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trend forecasting: 4 woontrends die we in 2020 overal terug gaan zien
Sluiten