Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Trends 8 okt 2020

Dit is hoe wij de nieuwste woontrends spotten (en hoe jij dat ook kan doen)

Ben jij – net als wij – helemaal gek van de laatste woontrends? Een kleur van het jaar hier, een bohemian detail daar, het liefste alles vintage en duurzaam… je wilt het het liefste allemaal. Jij ademt woontrends. Maar dat brengt ons tot de vraag: hoe spot je een woontrend? Waar moet je op letten, en is dat echt zo gemakkelijk als het lijkt?

Spoiler: nee. Maar als je goed je ogen open houdt én veel tijd op social media doorbrengt, is het wel leuk om een woontrend te spotten voordat jouw vrienden er van gehoord hebben.

Allereerst: een woontrend spotten is niet makkelijk

Ooit gehoord van trendwatchers? Exact, deze mensen worden betaald om trends te spotten. En dat is lang zo makkelijk niet als het klinkt. Om bijvoorbeeld een kleur van het jaar te bepalen, werkt een heel team intensief samen om tot dé kleur te komen. En in dit interessante artikel van vgvisie vertellen trendwatchers Deborah Nas en Farid Tabarki dingen over wonen in de toekomst waar wij nog nooit van gehoord hadden.

Zelf een nieuwe trend spotten is dus niet zo makkelijk als het lijkt, maar dat neemt niet weg om soms ook zelf eens goed om je heen te kijken, en te voorspellen wat de trends gaan worden. Wie weet voorspel jij wel een woontrend al vér voordat het een woontrend is – en hoe tof is dat.

Het verschil tussen grote en kleine woontrends

Naast dat er grote woontrends zijn, zoals een Scandinavisch interieur of Bohemian invloeden, kan je zeker ook te maken hebben met kleine woontrends die wat makkelijker toe te passen zijn in huis. Zo zien we de afgelopen tijd bijvoorbeeld veel schilderijen die nonchalant op de grond staan. Velvet was een tijd geleden helemaal hip, maar tegenwoordig zien we steeds vaker bouclé.

Over het algemeen geldt dat grote woontrends ook langer aanhouden dan kleine woontrends. De kleine woontrends kunnen binnen een seizoen veranderen, de grote woontrends gaan járen mee. Mede daarom zal jij als niet-trendwatcher ook eerder kleine woontrends kunnen spotten dan grote.

Als wij op zoek gaan naar nieuwe content, kijken we altijd bij de volgende drie bronnen voor onze trend-artikelen.

1. Andere websites en (interieur)bloggers

Content van andere websites in de gaten houden is erg belangrijk. Het hoeven geen artikelen te zijn met ‘dit is de nieuwe woontrend‘, zoals we op Roomed vaak delen, maar je kunt ook kijken naar overeenkomsten tussen verschillende interieurbloggers. Zijn er veel bloggers die bijvoorbeeld schilderijen op de grond zetten? Of veel bloggers die neon-lights in hun interieur kopen? Dan kan je al voorzichtig spreken van een woontrend.

2. Social media

Een goede manier om de kleine woontrends in de gaten te houden, is social media. Denk aan platfoms als Pinterest, Instagram, misschien wel bepaalde Facebook-groepen waar veel foto’s in gepost worden. Hoe vaker je een afbeelding ziet van een bepaalde item of een bepaalde stijl, hoe groter de kans is dat je met een woontrend te maken hebt.

Maar let op: vooral met Pinterest verdwijn je al snel in je eigen bubbel. Omdat je content pint die jíj leuk vindt, wordt jouw feed daarop aangepast. Wanneer je actief Pinterest gebruikt, zal je zien dat je steeds meer dezelfde soort content te zien krijgt. Leuk voor jou, maar minder leuk voor het echte trendspotten.

3. Kijk in winkels om je heen

Woonwinkels zijn de uitgelezen plek om op de hoogte te blijven van de laatste woontrends. Winkels willen hun spullen verkopen, waardoor ze automatisch mee willen gaan met de laatste trends. Als een Industrieel interieur hélemaal hot is, maar je als winkel alleen maar moderne items verkoopt, dan zal je niet veel verkopen.

Daarom raden we altijd aan om je ogen open te houden tijdens het shoppen, en vergelijk ook vooral winkels met elkaar. Zie je veel overeenkomsten? Dan zou dat zeker op een woontrend kunnen duiden.

Een aantal winkels die hier in mijn ogen slim op inspelen zijn Søstrene Grene, IKEA, verschillende tuincentra (want ja, ook kamerplanten zijn trendgevoelig), Woonexpress en de MADE-showroom.

Een aantal artikelen over de laatste woontrends

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is hoe wij de nieuwste woontrends spotten (en hoe jij dat ook kan doen)
Sluiten