Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Trends 30 jun 2020

Meer, meer meer – dit is de woontrend maximalisme en zo pas je het zelf toe

Al een paar jaar horen we zachtjes de term maximalisme voorbijkomen, maar deze woontrend was voor ons gevoel nog niet écht doorgebroken. Tot nu. Wanneer we Instagram of Pinterest openen, smullen we van de drukke en kleurrijke interieurs. Kunnen we dan eindelijk spreken van een doorbraak voor het maximalisme?

Mocht je denken, hé, die term komt me bekend voor, dat kan kloppen. Toen we eind vorig jaar een artikel schreven over de interieurtrends van 2020, kwam deze trend ook al even om de hoek kijken. Als je dat artikel gemist hebt, kan je ‘m hier teruglezen: 4 woontrends die we in 2020 overal terug gaan zien

Wat is het maximalisme

Er bestaat niet één typerende maximalisme-stijl. Het maximalisme is namelijk heel persoonlijk. Als jij houdt van blauw, groen en ruitjes, dan mag je daar all out mee gaan. Houd je juist meer van het combineren van strepen en stippen, in alle kleuren van de regenboog? Doe het. Of ben je op zoek naar een XXL gallery wall om je blauwe muur mee op te fleuren?

Het maximalisme heeft geen regels – niets is te gek. En dat is precies wat deze woonstijl zo ontzettend leuk maakt.

Als je kijkt naar interieurs van Instagram-waardige restaurants, dan zie je dat het vuur rondom het maximalisme al een tijdje smeult. Restaurants als Ruby Rose in Utrecht en Café DoDo in Rotterdam draait het al vanaf het begin om meer, meer, meer. En waar de afgelopen jaren een Scandinavisch, minimalistisch interieur op Instagram helemaal hot was, zien we tegenwoordig ook veel meer kleurrijke en drukke plaatjes.

En we zijn niet de enige die dit zien. Zelfs bij IKEA, waar ze normaal gesproken uiteraard rustige Scandinavische meubels verkopen, zien we af en toe het maximalisme terug. Kijk maar eens naar het VINDERÖD-vloerkleed of deze DRÖNA-bakken.

Zo pas je zelf het maximalisme toe in jouw interieur

1. Begin klein

Als een kleurrijk en maximalistisch huis jouw droom is, is de kans groot dat je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen. Onze tip: begin klein. Tover eerst een hoekje om. Voeg dingen toe. Maak het persoonlijk, en doe wat goed voelt. Kleuren mogen best vloeken, prints mogen clashen.

2. Combineer prints

Prints zijn een belangrijk aspect van het maximalisme. Als je alleen voor effen items in felle kleuren zou gaan, dan zou je jouw stijl eerder color blocking kunnen noemen.

3. Houd een kleurenpalet aan

Deze tip klinkt misschien een beetje out of place, maar als je wilt dat jouw maximalistische woning toch één geheel blijft, dan is het een goed idee om toch iets van een kleurenpalet in je achterhoofd te houden. Dit palet kan uiteraard heel breed zijn. Het is een goede leidraad om bijvoorbeeld accessoires te shoppen.

4. Houd het persoonlijk

Het maximalisme is de uitgelezen kans om jouw persoonlijke stijl naar voren te laten komen. Wees niet bang om persoonlijke elementen toe te voegen. Houd je enorm van panter- of zebraprint? Verwerk het in je interieur. Vakantiesouvenirs, familiefoto’s, kunst gemaakt door je neefje… Je kunt het zo gek niet bedenken. Maak van jouw interieur ook echt jóúw interieur. Dan zit je met het maximalisme eigenlijk altijd wel goed.

Meer lezen over de laatste woontrends?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer, meer meer – dit is de woontrend maximalisme en zo pas je het zelf toe
Sluiten