Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 25 okt 2018

Welke woonstijl past bij mij? De interieurstijl Shabby chic (+ voorbeelden)

Het inrichten van een huis begint meestal met het vinden van een eigen woonstijl. Dat is niet altijd even gemakkelijk, want hoe vind je jouw interieurstijl? En welke woonstijl past bij mij? Welke woonstijlen vind ik eigenlijk allemaal leuk? Geen zorgen, daar helpen we je graag bij door een aantal stijlen uit te lichten en antwoord te geven op al je vragen. De woonstijl Shabby chic is de interieurstijl die we vandaag uitlichten.

Zo herken je de woonstijl Shabby chic

De naam Shabby chic verwijst terug naar een stukje geschiedenis. In principe betekent shabby armoedig, maar dat heeft niets met deze woonstijl te maken. In de 19e eeuw reisden zigeuners over de hele wereld. Daar verzamelden ze meubels vanuit allerlei landen en gebieden. Deze meubels waren een verzameling kleurrijke en bijzondere items.

De woonstijl Shabby chic is dus een verzameling van oud en nieuw en allerlei combinaties. Kenmerkend voor deze woonstijl zijn grote meubels, gebeitst hout, smeedijzer en rustgevende kleuren zoals crème of wit. Maar ook accessoires spelen een grote rol.

Welke kleuren heeft een Shabby chic woonstijl?

Zoals gezegd heeft de woonstijl Shabby chic rustgevende kleuren. Het gaat vaak om een basiskleur zoals wit, ecru, ivoor of crème. Zet deze kleur ook voort in de meubels en sommige accessoires. Let er wel op dat niet alles in de basiskleur is, maar houd een accentkleur aan voor accessoires. Frisse pastel accenten zoals groen, roze, paars of geel kunnen goed passen in deze woonstijl.

Welke woonstijl past bij mij? De interieurstijl klassiek (+ voorbeelden)

De materialen van een Shabby chic woonstijl

In de woonstijl Shabby chic wordt veel gebruik gemaakt van hout. Vooral gebeitst hout zie je veel terug. Door een white wash over de vloer of tafel te doen versterk je de Shabby chic woonstijl. Schuur dit dan ook op bepaalde plekken op, zodat het wat meer gaat leven. Maar ook smeedijzer is een materiaal wat je veel ziet.

Deze meubels passen in een Shabby chic interieur

In deze woonstijl zal je veel grote meubels zien, vaak alles in dezelfde kleur. De meubels hoeven niet bij elkaar te passen, als er maar wel eenheid is qua kleurenpalet. Contrast wordt gecreëerd door accessoires. Kenmerkend voor de meubels is het karakter en details. Het is niet strak en modern, maar juist geleefd, ruw, ouderwets en romantisch. Dit soort meubels kan je nieuw kopen, maar je kan ze vaak ook tweedehands vinden.

De ruimte hoeft ook niet vol te staan met meubels, een paar grote meubels met karakter maakt een ruimte al compleet. Maar niet alleen grote houten, toch een beetje landelijke, kasten zijn Shabby chic, ook een smeedijzeren bedframe past hier goed bij.

De accessoires in een Shabby chic interieur

Er worden veel accessoires gebruikt bij deze woonstijl. Het mag best een beetje rommelig ogen, maar let er op dat het niet te druk wordt. Accessoires zoals kaarsen, bloemen en kussens kunnen een ruimte al aanvullen. Ook lampen dragen bij aan de stijl, zo misstaat een kroonluchter hier zeker niet.

Woonstijl Shabby chic mixen

De woonstijl Shabby chic kan worden gemixt met heel veel andere woonstijlen. Zo kan een landelijke, klassieke en industriële woonstijl ook prima worden gemixt met Shabby chic.

Andere woonstijlen ontdekken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welke woonstijl past bij mij? De interieurstijl Shabby chic (+ voorbeelden)
Sluiten