Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 21 nov 2018

Welke woonstijl past bij mij? De interieurstijl landelijk (+ voorbeelden)

Het inrichten van een huis begint meestal met het vinden van een eigen woonstijl. Dat is niet altijd even gemakkelijk, want hoe vind je jouw interieurstijl? En welke woonstijl past bij mij? Welke woonstijlen vind ik eigenlijk allemaal leuk? Geen zorgen, daar helpen we je graag bij door een aantal stijlen uit te lichten en antwoord te geven op al je vragen. De woonstijl landelijk is de interieurstijl die we vandaag uitlichten.

woonstijl landelijk interieur

Zo herken je de woonstijl landelijk

De woonstijl landelijk komt oorspronkelijk van het wonen in een landelijke omgeving. Vaak is dit het platteland waar veel ruimte is, veel privacy en mooie landschappen. Daarnaast wordt het gezien als een stijl met eenvoud en een zeker vorm van elegantie. De sfeer wordt vaak omschreven al rustiek, warm en rustig,

Deze stijl werd op een gegeven moment zo populair dat de stijl van het platteland ook in de stad werd geïmplementeerd. Zo heb je in de drukke stad toch je eigen rustige plek. Kenmerkend voor deze stijl zijn houten balken, bakstenen muren en ronde vormen zoals de poten van stoelen en tafels.

Welke kleuren heeft een landelijke woonstijl?

Bij een landelijke woonstijl hoort een rustig kleurenpalet. De meest gebruikte kleuren zijn gebroken wit en witgrijs. Ook een warme naturel kleur of aardkleur, zoals beige, past hier goed bij. Probeer wel een (donker)bruine muur te voorkomen, want dat kan toch vaak wat oudbollig ogen.

De materialen van een landelijke woonstijl

De materialen in een landelijke woonstijl zijn veelal hout, katoen, linnen en gietijzer. Het hout zie je meestal terug in de vloer, maar ook de balken van het plafond. Een houten keuken draagt ook zeker bij aan de landelijke look. Bedden zijn vaak gemaakt van ijzer of hout, waar dan vaak een gehaakte sprei of kussen op ligt. Je ziet ook veel dat het hout of onbehandeld is en er ruw uitziet, of express is opgeschuurd om die look te krijgen.

Deze meubels passen in een landelijke interieur

De meubels die in een landelijk interieur passen komen vaak uit een tweedehands winkel of zijn wat ‘ouder’ gemaakt. Maar ook opgeschuurde kastjes of een houten meubel met white wash kan hier prima in passen.

De bankstellen zijn vaak groot en comfortabel en hebben meestal ronde vormen. De bank zelf zal van linnen zijn gemaakt met een aantal fijne kleden er overheen gelegd. In de woonkamer past ook een houtkachel of een open haard, als dat mogelijk is. De eettafel is een grote robuuste tafel met houten stoelen. Ook grote houten kasten misstaan hier zeker niet.

Deze stijl houdt van grote meubels, zo ook in de keuken. Daar staat het liefste een groot losstaand fornuis, in een wat oudere stijl.

De accessoires in een landelijke interieur

Ook de accessoires hebben een rustieke stijl. Grote kandelaren passen mooi bij het houten uiterlijk van de ruimtes. Maar ook wat agrarische elementen en werktuigen misstaan hier niet. Als je woont in een huis met tuin zou je dat element ook daar terug kunnen laten komen.

Verder zie je in de woonstijl landelijk veel spiegels, manden, porselein, keramiek en glaswerk zoal vazen. Zet bijvoorbeeld een melkkrukje neer, een houten ladder of een grote vaas met takken. Daarnaast komen zachte stoffen ook veel terug, bijvoorbeeld in de lampenkappen.

En natuurlijk past bij de woonstijl landelijk ook een aantal leuke planten. Denk aan kruidenplanten, maar vergeet ook zeker niet een paar mooie bloeiende planten.

Andere woonstijlen ontdekken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welke woonstijl past bij mij? De interieurstijl landelijk (+ voorbeelden)
Sluiten