Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 21 sep 2018

Welke woonstijl past bij mij? De interieurstijl klassiek (+ voorbeelden)

Het inrichten van een huis begint meestal met het vinden van een eigen woonstijl. Dat is niet altijd even gemakkelijk, want hoe vind je jouw interieurstijl? En welke woonstijl past bij mij? Welke woonstijlen vind ik eigenlijk allemaal leuk? Geen zorgen, daar helpen we je graag bij door een aantal stijlen uit te lichten en antwoord te geven op al je vragen. De woonstijl klassiek is de interieurstijl die we vandaag uitlichten.

Zo herken je een klassieke woonstijl

De woonstijl klassiek herken je aan de luxe en de elegantie die het uitstraalt. Het komt uit de tijd van de Renaissance en heeft ook invloeden van de Griekse en Romeinse oudheid. Dat kan je zien aan de meubels, kleuren en materialen die in deze woonstijl vaak worden gebruikt.

Centraal staan de woorden symmetrie, luxe, antiek, ornamenten en donkere houtsoorten. Het is een stijl waar je echt van moet houden, het oogt zwaar en soms zelfs vol. Toch heeft het ook een romantisch uiterlijk, door de sierlijke vormen en warme en donkere kleuren.

Klassieke woonstijl interieur

Welke kleuren heeft een klassieke woonstijl?

De kleuren die veel worden gebruikt zijn zwart en bruintinten, maar ook statement kleuren zoals donkerblauw, donkerrood of dieppaars. Deze combinatie maakt het heel luxe en zorgt voor de klassieke uitstraling. Dit gevoel wordt vaak nog versterkt door de toevoegingen van goud, brons, zilver en ook crème.

Klassieke woonstijl interieur

De materialen van een klassieke woonstijl

Materialen die je in de woonstijl klassiek veel terug ziet komen zijn hout, goud, zilver, brons en marmer. Zo zie je het goud, zilver en brons vaak terug in accessoires of zijn het bijvoorbeeld bepaalde elementen van meubels, zoals de poten van een tafel. Een klassieke woonstijl is ook niet vies van een print, vaak in de stijl van barok of jaren ’60 prints. Een funky behangetje zal hier zeker dus niet misstaan.

Op de vloer ligt vaak een donkere houten vloer. Dat kan een visgraat vloer van parket zijn. Hier komt de symmetrie weer even om de hoek kijken, waar de visgraat vloer bij helpt. Je kan natuurlijk ook een normaal parket nemen. Als je liever geen parket om je huis wilt, kan je ook kiezen uit tegels of steen in een donkere antraciete kleur of marmer. Ook een donkere hoogpolige vloerbedekking wordt gebruikt bij de woonstijl klassiek.

Gordijnen kunnen ook op twee manieren worden gebruikt. De donkere, zware gordijnen stralen meer luxe uit, maar ook lichte gordijnen met een bloemenpatroon, barok of dierenprints ogen heel klassiek.

Op de meubels zijn vaak glanzende stoffen te vinden of velours in combinatie met leer. Je kan ook leer kopen dat er een beetje doorleeft uitziet. Dat helpt juist de klassieke look te versterken.

Klassieke woonstijl interieur

Deze meubels passen in een klassiek interieur

Zoals hiervoor vermeld zie je voor meubels vaak leer of velours, maar ook linnen en fluweel zijn stoffen die je vaak ziet in het interieur, bijvoorbeeld op een bank. Dit straalt weer luxe en rijkdom uit. Maar ook leer zie je vaak terug op de bank. De eettafel is vaak van donker hout, zeer groot en met ronde vormen.

De accessoires dragen weer bij aan het luxe gevoel en bestaan vaak uit houten meubelen, antieke accessoires, kunstvoorwerpen, grote vergulde spiegels en vooral veel lijstwerk. Natuurlijk kan een grote kroonluchter boven de eettafel niet ontbreken. Dat is vaak wel de echte eye-catcher van de ruimte. Maar denk ook aan kandelaren en grote vazen die de ruimte vullen.

Vloerkleden zie je ook veel terug in een klassiek interieur. Maar dan is het wel een statement vloerkleed met een barok of bloemenprint of bijvoorbeeld een Perzisch tapijt. Aan de muur hangen meestal grote sierlijke lijsten van goud of brons.

Klassieke woonstijl interieur

Mix modern met de woonstijl klassiek

De woonstijl klassiek is ook heel makkelijk te combineren met de moderne woonstijl. Dit wordt dan ook modern klassiek genoemd. Deze stijl is iets strakker waarbij de klassieke elementen op een moderne manier worden gemixt. In plaats van de sierlijke ornamenten wordt er hier bijvoorbeeld gebruik gemaakt van glad leer, hoogglans meubels en moderne kroonluchters. De luxe en symmetrische uitstraling blijft hierbij wel centraal.

Meer lezen over interieurstijlen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welke woonstijl past bij mij? De interieurstijl klassiek (+ voorbeelden)
Sluiten