Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 29 sep 2018

Welke woonstijl past bij mij? De interieurstijl eclectisch (+ voorbeelden)

Het inrichten van een huis begint meestal met het vinden van een eigen woonstijl. Dat is niet altijd even gemakkelijk, want hoe vind je jouw interieurstijl? En welke woonstijl past bij mij? Welke woonstijlen vind ik eigenlijk allemaal leuk? Geen zorgen, daar helpen we je graag bij door een aantal stijlen uit te lichten en antwoord te geven op al je vragen. De woonstijl eclectisch is de interieurstijl die we vandaag uitlichten.

Zo herken je de woonstijl eclectisch

De woonstijl eclectisch is niet een woonstijl die je over één kamp kan scheren. Er worden meerdere stijlen door elkaar gebruikt en het is vaak een combinatie van oudere en moderne meubels. Eclectisch betekent ook ‘het beste uitkiezend’, oftewel een verzameling van de stijlen die jou aanspreken.

Het fijne aan een eclectische stijl is dat je je niet hoeft te houden aan één stijl. Als je een moderne bank hebt en een industriële muur, dan kan dat allemaal. Er zijn geen regels en daarnaast staat deze stijl los van de trends. Het is vaak ook een interieur met lef, vanwege de combinaties die je misschien niet verwacht.

Welke kleuren heeft een eclectische woonstijl?

In de woonstijl eclectisch kunnen alle kleuren die je maar wilt, maar maak het niet te gek. Met veel verschillende dominante kleuren in je huis kan het snel rommelig, druk en chaotisch ogen. Zorg er dus voor dat je de basis rustig houdt, bijvoorbeeld witte muren, licht grijs of licht blauw. Daarnaast kan je nog kiezen voor één dominante kleur en één accentkleur.

Zorg ervoor dat die kleuren terug blijven komen door je hele huis, zo blijft er wel een eenheid.

woonstijl eclectisch

De materialen van een eclectische woonstijl

De materialen die je in een een eclectische woonstijl ziet bestaat uit combinaties van verschillende stoffen. Denk aan linnen, wol, velours en synthetische stoffen door elkaar. Maar ook hout, glas, leer en staal vind je terug in deze woonstijl. In principe kunnen alle materialen ook bij elkaar, maar zorg er ook hier voor dat je bepaalde stoffen laat terug komen, zodat het niet te rommelig oogt en je eenheid creëert.

Deze meubels passen in een eclectisch interieur

Vaak worden er items van rommelmarkten en tweedehandswinkels gecombineerd met nieuwe items. Soms zijn de meubels ook zelf gemaakt, om er een eigen touch aan te geven. Het zijn meestal statement meubels die bijzonder en uniek zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld souvenirs zijn van een reis, maar ook een vintage vloerkleed of een oude kast. Een voordeel van een kleurrijk vloerkleed is dat het de kleuren in je interieur kan samenbrengen.

Het komt ook vaak voor dat er meerdere versies van hetzelfde item staan. Denk aan meerdere accessoires met een bepaald uiterlijk, maar dan nét even anders. Juist de verschillende versies van hetzelfde item zorgen ervoor dat het een eclectisch uiterlijk krijgt.

Denk ook aan posters aan de muren, een gallery wall of gewoon veel grote schilderijen. Ze helpen de kleuren in de ruimte terug te laten komen en brengen ook sfeer met zich mee.

Ook planten zie je veel terug in een eclectisch interieur. Deze zet je natuurlijk niet in een witte pot, maar juist een opvallende pot zodat het helemaal bij de ruimte past.

Meer weten over welke woonstijl bij jou past?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Welke woonstijl past bij mij? De interieurstijl eclectisch (+ voorbeelden)
Sluiten