Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 3 mrt 2020

6 ouderwetse regels waar je je bij het inrichten van de woonkamer níét aan hoeft te houden

Sta je op het punt om te gaan verhuizen, of kan jouw huidige woonkamer wel een flinke make-over gebruiken? Dan zijn er bij het inrichten vast een aantal ouderwetse regels die nog door je hoofd spoken, zoals bijvoorbeeld dat je patronen niet met elkaar kunt combineren. Onzin, vinden we. Wij leren je je woonkamer inrichten zónder je aan die regels te houden.

We durven onze hand ervoor in het vuur te steken dat jouw interieur zónder deze regeltjes namelijk flink wat spannender wordt. En soms is het prima om even flink buiten te lijntjes te kleuren als het om je interieur gaat.

1. Kleuren moeten matchen

Kijk, natuurlijk is het mooi als kleuren in de woonkamer met elkaar matchen. Maar een totaal matchend interieur kan soms ook té gelikt overkomen. Doe eens gek, en zet een item in huis wat totaal niet bij de rest past. Daarmee geef je jouw woonkamer meer karakter dan ooit.

2. Leidingen en buizen moeten netjes weggewerkt zijn

Vroeger was het echt not done om leidingen en buizen te zien in je interieur, maar tegenwoordig kan dat prima. Sterker nog, in sommige gevallen wordt er expres voor gekozen om leidingen en buizen in een interieur te verwerken om de industriële kant van het huis te benadrukken. Dus omarm die industriële woonstijl en laat ze in hun oorspronkelijke kleur.

Wil je die leidingen en buizen niet wegstoppen, maar juist lekker laten opvallen? Verf ze dan in een opvallende kleur, of hang er een mooie hangplant aan.

3. Patronen mixen kan écht niet

Verschillende patronen mixen was vroeger misschien een afknapper, maar kan tegenwoordig prima. Sterker nog, het maximalisme is één van de woontrends 2020. Het maximalisme is precies zoals het klinkt: alles meer, meer, meer. Het mixen van patronen en felle kleuren hoort hier dan ook als geen ander bij.

4. Een interieur met één kleur inrichten is saai

Daar zijn we het dus totaal niet meer mee eens. Een gedeelte van een ruimte, of soms zelfs een hele ruimte inrichten met slechts één kleur is tegenwoordig juist weer helemaal hip. Ton-sur-ton de woonkamer inrichten, noemen we dat ook wel. Het basisprincipe: kies één kleur en ga met verschillende kleurtinten hiervan aan de slag.

Bang dat een kamer daar vlak van wordt? Speel dan eens met verschillende texturen en structuren in huis. Je zult zien dat het totaal niet saai is, maar juist een heel levendig geheel wordt.

5. Een bank moet tegen de muur staan

Is het je al eens opgevallen dat in veel ouderwetse interieurs de bank altijd tegen de muur staat? Tijd om daar verandering in te brengen, want in sommige ruimtes kan het juist veel ruimtelijker staan door de bank een stukje van de muur af te plaatsen.

> Meer hierover lees je hier: 7 manieren om de ruimte tussen je bank en de muur in te richten

6. Kunst hangt op ooghoogte

Vaak hangen we kunst automatisch op ooghoogte, maar ook daar mag je best eens mee spelen. Als je een kunstwerk net iets boven ooghoogte hangt, lijkt de ruimte ineens een stuk hoger.

Meer leren over je woonkamer inrichten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 ouderwetse regels waar je je bij het inrichten van de woonkamer níét aan hoeft te houden
Sluiten