Frederique Rekers
Frederique Rekers Binnenkijken 31 mrt 2021

Avontuur in een huis op wielen: Casper en Floor wonen in een leger ambulance

Dit keer geen huizen die makkelijk te vinden zijn op funda. Er zijn veel mensen die erg bijzonder wonen en hun ‘thuis’ vinden in een speciale plek. We interviewen Casper en Floor, twee reislustige Amsterdammers die hebben besloten om het roer om te gooien en te gaan wonen in hun eigen huis op wielen: een woonbus, ofwel een oude lege ambulance uit Duitsland.

Op Instagram delen ze hun avontuur én hoe ze de bus hebben gebouwd (in één maand tijd!) op @stewie.the.green.machine

Wanneer hebben jullie besloten om in een woonbus te gaan wonen?

We zouden eigenlijk op wereldreis gaan, maar door de pandemie was dat erg moeilijk. Een plan B werd snel gemaakt en we kochten onze droombus, een oude leger ambulance uit Duitsland (een Mercedes-Benz 609D) en bouwden we deze om als onze vrije haven, ons huisje op wielen.

Beide hebben we onze baan (psychologe en data scientist) opgezegd voor 12 maanden avontuur. Het kopen van een bus en zelf ombouwen tot camper was altijd al een droom.

Er zijn altijd genoeg excuses om iets niet te doen; maar wat nou als je die allemaal aan de kant schuift en het gewoon doet? Dan blijkt toch maar dat dromen gewoon gerealiseerd kunnen worden, als je het maar durft. Met wonen in een bus ontneem je jezelf veel luxe en leer je meer in het moment te leven.

Wat is het meest bijzondere aan jullie woonbus?

Minimalisme en aardse tinten. We wilden een comfortabele, praktische en rustgevende plek voor onszelf maken. Een ‘thuis’ van zes vierkante meter, waar je ook geparkeerd staat.

We hebben bijzondere elementen toegevoegd in de woonbus, zoals de wereldkaart boven de bestuurders- en passagiersstoel, door geen bovenkastjes toe te voegen (de meeste campers bouwen de bus propvol) en door de oude tafel van mijn oma om te toveren tot keukenblad en uitschuifbare tafel.

Heeft jullie bus een naam?

Ons huisje op wielen heet ‘Stewie the green machine’. Het was een ingeving om hem Stewie te noemen. Een schattige naam voor eigenlijk een hele grote machine. Hij weegt namelijk bijna 3500 kg.

Hoe hebben jullie Stewie ingericht?

Floor haar hart ligt bij interieurstyling en zij zag de kans schoon om Stewie als interieurproject te gebruiken. De woonbus heeft een binnenruimte van 3.10 lang, 1.90 breed en 1.90 hoog, oftewel: erg klein.

De hamvraag: hoe combineer je een slaapkamer, keuken en zitkamer in een ruimte waar geen van deze de duidelijke overhand krijgt? De badkamer hebben we geschrapt (er moeten keuzes gemaakt worden) – dus douchen doen we buiten en voor de wc gebruiken we een emmertje.

We hebben gekozen voor een matras van 1.40 breed – waarbij ik me realiseer, dat die afmeting voor sommige mensen nog steeds heel klein is. Ons bed is hoog, wat maakt dat we een grote garage hebben onder het bed. Onze bankjes fungeren als zithoek en opbergruimte. Uit het bed kan je een tafeltje uitschuiven en daaronder zit onze koelkast.

De hoogglans witte keuken is klein maar fijn. Het oude tafelblad van mijn oma geeft karakter aan onze bus. We hebben een rond houten blad gemaakt voor op de gootsteen, waardoor we onze keukenruimte kunnen optimaliseren.

De muren, in een zacht gele/creme kleur (kleur matchstick van Farrow & Ball), stralen rust uit. Ons plafond, teak houten latjes, kleurt goed bij het tafelblad, de terracotta kleuren en de zwarte spotjes.

We hebben de drie ruimtes één laten worden door dezelfde kleuren te gebruiken. Terracotta, creme, okergeel, bruin en wit. Het stappenplan: ideëen speuren op Pinterest van verschillende campervan pagina’s en veel uittekenen en meten (elke cm telt). We hebben alles zelf gedaan, je begint met een stalen huls en je eindigt met een tiny house.

Wat was jullie grootste ‘interieur uitdaging?

Stewie is niet vierkant, zoals een normale ruimte wel is. Alle muren lopen schuin, alles is scheef en alles moet tegen behoorlijk wat trillingen kunnen. Een kleedje moet anti-slip zijn, lades moeten niet open schuiven in een rotonde, het spiegeltje moet muurvast op de wand.

Schuin plafond in je huis? Zo maak je het beste gebruik van die ‘loze’ ruimte

Missen jullie dingen omdat je zo klein woont?

Regelmatig zeggen we tegen elkaar: wat zou het luxe zijn een badkamer te hebben. Of om jezelf terug te kunnen trekken in een ‘eigen kamer’. Verder merken we eigenlijk nog steeds te veel spullen te hebben. Het laat ons realiseren hoe weinig spullen een mens nodig heeft en hoeveel je eigenlijk zelf kan maken of tweedehands kan vinden.

Wat is jullie meest favoriete plekje in de woonbus?

Vorige maand heeft Floor een zwevende tafel gemaakt boven het bed van twee skateboards en touw. Zo heb je je ‘eigen werkplekje’. Voor Floor is dit haar hobbyhoekje. Hier kan zij tekenen, lezen of werken.

In jullie bio staat: ‘Quit our jobs for 12 months of adventure’. Hoe gaat jullie avontuur tot nu toe?

Inmiddels zijn we al bijna negen maanden onderweg. We hebben geleerd langzaam te reizen (stewie rijdt het liefste maar 70 km p/u) en hebben ontdekt hoe mooi Europa eigenlijk is. We hebben overwinterd op de Canarische Eilanden en zijn nu ons geluk aan het beproeven in Zuid-Spanje.

Zijn er tips die jullie de Roomed-lezers mee kan geven over jullie woning?

Van welke kleuren word jij rustig of krijg je inspiratie? Minimalisme geeft rust en zorgt voor meer mentale ruimte (less is more). En een laatste tip: dream big! Zet alle excuses en limitaties aan de kant en maak de stap; je zal verbaasd zijn hoeveel je eigenlijk zelf kan!

8 tips om alle ruimte in jouw kleine woonkamer zo goed mogelijk te benutten

Leven in een woonbus
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Avontuur in een huis op wielen: Casper en Floor wonen in een leger ambulance
Sluiten