Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Decoratie 12 maart 2016

Wooden Dolls door Alexander Girard

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Nu behandelen we in deze reeks artikelen vaak meubels, maar bij interieur design hoort natuurlijk ook textiel, kunst en decoratie. Eerder al vertelden we je alles over de Eames House Bird, een bijzonder verhaal. De Wooden Dolls van Alexander Girard zijn net zo bijzonder en hebben dus een welverdiend plekje gekregen in onze eregalerij!

Het ontwerp

Alexander Girard werkte voornamelijk als textielontwerper met een grote liefde voor volkskunst. De Wooden Dolls zijn dan ook helemaal geïnspireerd op kunststromingen uit Zuid-Amerika, Azië en Oost-Europa. De poppen zijn gemaakt van sparrenhout. Girard sneed de verschillende figuren uit houten balkjes en beschilderde de poppen daarna met de hand. Door het kleurgebruik en ‘accessoires’ als veren en touw kregen de poppen allemaal een eigen karakter. De collectie bestaat uit wel 22 verschillende figuren!

Bron: Vitra

Girard maakte de Wooden Dolls speciaal voor zijn eigen huis in Santa Fe. Na zijn dood kreeg het Vitra Museum in Basel de collectie in handen. De originele Wooden Dolls werden toen in grote oplage in productie genomen. De collectie die nu te koop is, is dus eigenlijk geinspireerd op de poppen die Girard zelf maakte. De 22 unieke poppen verschillen allemaal in uiterlijk en karakter. De hoogtes variëren tussen de 15 en 30 centimeter en zijn net als de originele poppen ook gepersonaliseerd met veren, touw en lint.

Ook leuk om te weten:

  • Girard ontwierp en maakte de poppen al in 1952, maar ze zijn pas te koop sinds de jaren ’90.
  • Niet alleen de poppen zelf, maar ook de verpakking is een waar collectors item. De poppen worden namelijk verkocht in een te leuk houten kistje.

“Toys represent a microcosm of man’s world and dreams; they exhibit fantasy, imagination, humor and love”

Bron: Vitra

Over Alexander Girard
Alexander Girard (1907-1993) werd geboren in New York, maar groeide op in Florence. Na zijn studie aan de Royal School of Architecture in Rome, ging hij aan de slag bij meubelfabrikant Herman Miller. Hier ontwierp hij vooral textiel, voor de designs van onder andere George Nelson en Eames. Zijn stijl is te herkennen aan drukke patronen met véél kleur. Samen met zijn vrouw maakte hij veel reizen. Zijn souvenirs en inspiratie komen terug in veel van zijn ontwerpen. Na zijn dood liet hij zijn bezittingen na aan het Vitra Museum, samen met de inhoud van zijn studio: honderden tekeningen, prototypen en monsters.

Reageer op artikel:
Wooden Dolls door Alexander Girard
Sluiten