Wonen we in de toekomst allemaal in tiny houses?

Nederland is een overbevolkt land. Dat kun je gezellig vinden, maar het zorgt er ook voor dat goede woonruimte lastig te vinden is. En aangezien we met z’n allen steeds meer naar de stad trekken, zal de druk op de woningmarkt vooral in steden eerder toe- dan afnemen. Precies om die reden is het BouwLab in Nijmegen opgericht. Deze stedelijke proeftuin vormt een plek voor bewoners en professionals om na te denken over nieuwe manieren van wonen. Onder die mogelijkheden vallen ook de tiny houses. Omdat wij wel benieuwd zijn hoe we in de toekomst leven en wonen stelden we Marjolein Abegg van Stichting Fabrikaat een aantal vragen.

Samen met Architectuur Centrum Nijmegen richtte Stichting Fabrikaat het BouwLab op. Tot en met het einde van de zomer is de dijk bij de Spiegelwaal in Lent (tegenover Nijmegen) dé plek waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe vormen van wonen. Zo vind je er verschillende tiny houses en andere vernieuwende woonruimtes – eentje is zelfs te huur via Airbnb!

De tiny house movement ontstond een aantal jaar geleden in Amerika uit de behoefte om duurzamer, goedkoper en bewuster te leven. Inmiddels hebben de kleine huisjes hun weg over de wereld gevonden en zie je ze in Nederland ook steeds meer opduiken. Zo volgen wij Marjolein, die als eerste Nederlandse permanent in een tiny house woont. Met andere woorden, tiny houses zijn hot! Tijd dus om een expert wat vragen te stellen over deze beweging.

Waarom besteedt het BouwLab aandacht aan tiny houses?

“Het BouwLab is all about nieuwe manieren van leven, werken en wonen. Mensen wonen tegenwoordig niet meer hun hele leven op één plek. Door de toenemende druk op de stad is de tijd dat je relatief eenvoudig een betaalbaar koophuis vind ook voorbij. Bovendien hebben mensen behoefte aan duurzame manieren van wonen. Binnen al deze trends past de tiny house movement perfect en daarom mocht deze ook zeker niet ontbreken bij het BouwLab.”

Het publiek

Een van de huisjes bij het BouwLab wordt op dit moment ook daadwerkelijk bewoond, door de beheerder van het project. Elke donderdag tot en met zondag zet hij de deuren open en geeft hij iedereen een kijkje in zijn huis. Naast dat mensen heel enthousiast zijn, zie je ook veel verbazing, aldus Marjolein. “Bezoekers vragen zich af hoe je kan wonen in zo’n klein huisje, als je niet eens plek hebt voor bezoek, een wasmachine of je kerstversiering.”

Wil je nou graag wat langer rondsnuffelen op het BouwLab, dan kan je hier ook overnachten. Je huurt de Solid Family via Airbnb en slaapt dan op een bijzondere plek aan de Waal in een heel uniek object! Zo kan je zelf ontdekken hoe de woontoekomst je bevalt.

Nog in opkomst

De tiny house movement bestaat al een paar jaar, maar toch zie je in Nederland de kleine huisjes nog nauwelijks staan. Dat komt volgens Marjolein omdat mensen nog niet genoeg kennis hebben om aan de slag te gaan. Veel mensen willen wel graag onafhankelijker en bewuster wonen, maar weten simpelweg niet hoe. Het is nogal een complexe onderneming, omdat voor Nederland eigenlijk alles nog uitgevonden moet worden. Bovendien is in veel gevallen de wet- en regelgeving nog niet afgestemd op alternatieve manieren van wonen. Dat maakt het extra lastig om ergens een tiny house neer te zetten.

>> 5 dingen die je moet weten voordat je in een zelfgebouwd huis op wielen gaat wonen

Toegevoegde waarde

De toegevoegde waarde van een tiny house kan misschien niet groot lijken, omdat je leeft op zo’n klein oppervlakte. Maar daar zitten wat betreft Marjolein juist de kansen. “Een tiny house dwingt je om na te denken over wat echt belangrijk is in het leven. Welke spullen heb ik nodig en hoe ziet mijn ideale huis eruit? En omdat je maar zo weinig ruimte tot je beschikking hebt, wordt je genoodzaakt creatief te zijn. De vraag is namelijk hoe je zoveel mogelijk functionaliteit toevoegt aan een tiny house. Daarnaast is het kleine oppervlakte ook een prima oplossing voor de steeds voller wordende steden. En door de compacte omvang is een tiny house makkelijk te verplaatsen, wat natuurlijk perfect is voor mensen die niet graag op één plek wonen.”

Er is dus toekomst voor tiny houses?

“Jazeker! Wij denken echt dat steeds meer mensen in een tiny house gaan wonen, omdat het perfect inspeelt op de behoefte van veel mensen om zelfstandiger en bewuster te wonen. Wonen in een tiny house kan namelijk goedkoop zijn én de ecologische voetafdruk verkleinen. Maar het houdt niet op bij tiny houses alleen. Er zijn veel meer mogelijkheden op het gebied van wonen. Die mogelijkheden gaan we binnenkort onderzoeken in GR#D. Dit is een project waarbij mensen een tijdelijke woon- of werkplek kunnen ontwerpen. We hopen natuurlijk dat hier nog veel meer innovatieve ideeën uit voort zullen komen.”

Ben je nou heel enthousiast over dit project, dan raden we je aan om vóór 23 september 2016 het BouwLab te bezoeken. En als je dan toch in Nijmegen bent, pak de gezellige binnenstad dan meteen even mee. In onze city guide vind je alle plekken waar je als liefhebber van interieur en design geweest moet zijn.