Frederique Rekers
Frederique Rekers Binnenkijken 22 apr 2021

Leven in een woonboot: Eva woont in een woonboot met een chique inrichting

Dit keer geen huizen die makkelijk te vinden zijn op Funda. Er zijn veel mensen die erg bijzonder wonen en hun ‘thuis’ vinden in een speciale plek. We interviewen Eva die sinds anderhalf jaar in een woonboot leeft in de buurt van Amsterdam.

Eva (31) plaatst op Instagram onder de naam Bootje_van_eev foto’s van het prachtige chique interieur in de woonboot.

Wat is volgens jou het meest bijzondere aan je woonboot?

Het meest bijzondere aan mijn woonboot is dat het echt mijn “thuis” is. Ik ontspan hier en voel me erg fijn hier. Dat is denk ik het belangrijkste, waar je ook woont.

Daarnaast is het belangrijk dat het ook een plek is waar vrienden en familie graag komen.

Wat voor ‘boot’ heb je en hoe ben je hieraan gekomen?

Ik was op zoek naar een nieuwe plek voor mezelf. In je eentje een woning kopen is best lastig dus ben ik verder gaan kijken dan alleen zoeken naar ‘normale’ huizen.

Deze boot, of eigenlijk ark, kwam eigenlijk meteen op mijn pad. Ik ben gaan kijken, heb de dag erna een bod gedaan en zo is het balletje gaan rollen.

De woonboot is 65 vierkante meter en heeft twee slaapkamers. Eentje beneden gedeeltelijk onder het waterniveau (daar slaap ik) en eentje boven waar ik mijn inloopkast van heb gemaakt. Verder heb ik een tuin over de gehele lengte van de boot wat het ook erg prettig maakt om te wonen.

Waarom hebben je besloten om zo te gaan wonen?

Ik heb besloten zo te gaan wonen omdat het een gevoel van vrijheid geeft en dat is wat ik heerlijk vind. Op het water gebeurd er altijd wat, dus er is altijd reuring.

Mijn opa en oma woonden in Amsterdam Noord op een woonboot dus ik ben er enigszins mee opgegroeid. Toen vond ik het al heerlijk om daar te zijn. De vrijheid, het vakantiegevoel… En nu ervaar ik het zelf, elke dag!

Hoe heb je het ingericht?

De inrichting heb ik helemaal zelf bedacht. Ik vind het ook leuk om te stylen. Lekker speuren op het internet, naar winkels gaan en inspiratie opdoen. Bij mijn vorige woning had ik alles in de Riviera Maison sfeer en dat vind ik nog steeds gezellig maar dat wilde ik nu echt niet meer.

Alles was voorheen rood en grijs en dat zijn niet mijn kleuren. Ik wilde graag dat er meer warmte in de boot kwam. Daarom dacht ik al snel aan velvet stoffen, planten, hout, metaal en zwart en goud tinten. Ook lagen er drie verschillende vloeren en dat gaf mij veel onrust.

Alles is dus vervangen voor een PVC vloer. De keuken was rood en die is zwart geschilderd, dat scheelde me een hele nieuwe keuken aanschaffen.

Alle muren heb ik wit gelaten, behalve één muur in de woonkamer. Deze heeft een goud behangetje en daar ben ik nog steeds weg van, maar je moet er van houden.

Verder is de boot lang maar ook erg smal dus ik vond dat ik het ruimtelijk moest houden. Door middel van weinig, maar wel grote woonaccessoires behoud je dat. Een paar eyecatchers zijn dan voldoende. Als ik mijn inrichting zou moeten omschrijven dan kies is voor “warm chique”.

Wat was de grootste ‘interieur uitdaging?

De grootste uitdaging zat in het feit dat ik het totaalplaatje in mijn hoofd had en dat ik dit in de praktijk moest brengen. Ik hoopte dat het ging worden zoals ik had bedacht.

De gouden muur en de zwarte keuken waren bijvoorbeeld wel twee dingen waarvan ik dacht: gaat dit goed komen? Wordt het niet te heftig? Maar het is gelukkig gelukt.

Mis je dingen die je in een ‘normaal huis’ wel hebt?

Ik mis niet echt dingen die ik in een normaal huis wel zou hebben. Het is denk ik ook niet te vergelijken met elkaar. Het enige wat ik wel lekker had gevonden was vloerverwarming.

Wat is je meest favoriete plekje in de je woonboot?

Mijn favoriete plek in de woonboot is de woonkamer, want dan kijk ik over de weilanden uit waar de paarden en schapen lopen. Maar het buitenleven is eigenlijk nog meer mijn favoriet.

Lekker in mijn tuin zitten, gezellig eten met vrienden en familie. Vervolgens halverwege de avond verkassen naar de waterkant voor een theetje met zonsondergang, dat zijn voor mij echte geluksmomentjes.

En waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meeste trots op het feit dat ik dit zelf heb kunnen kopen en opknappen naar mijn wensen.

Wat is het leukste aan een leven in een woonboot?

Het leukste aan een leven op een woonboot is de vrijheid. Het vakantiegevoel dat je hier hebt en natuurlijk het wonen aan het water.

Zijn er tips die je de Roomed-lezers mee kunt geven over jouw woonboot?

Een tip die ik zou willen meegeven is verbreed je horizon. Kijk eens naar ander soort woningen dan een huis, want wie weet maakt het leven op bijvoorbeeld een woonboot je net zo gelukkig als ik!

Wauw: dit moderne Code Blauw kantoor is vroeger een kerk geweest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leven in een woonboot: Eva woont in een woonboot met een chique inrichting
Sluiten