Jan-Willem en Sonja wonen in een verbouwde schuur waar alle wanden schuin zijn

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag naar hoe een ander woont. Deze week zijn we te gast bij Jan-Willem de Jongh en Sonja de Roos die een oude schuur in Ursem (NH) tot een fraai woonhuis omtoverden.

Bewoners: Jan-Willem de Jongh (43), Sonja de Roos-de Jongh (37), Mats (10), Fem (7) en Owen (3)
Sinds: 7 jaar
Bouwjaar: 1932
Oppervlakte: 200 m2
Aantal kamers: Boven 4 slaapkamers, beneden een speelkamer en kantoor
Blij met: “De steiger waar we ’s zomers zó de ringvaart kunnen induiken of op de sups kunnen stappen. Ook het uitzicht op de polder geeft een gevoel van vrijheid.”

Toen Jan-Willem de Jongh en Sonja de Roos zeven jaar geleden dit ’ingewikkelde gebouw’ kochten, knapten ze eerst het voorhuis op zodat ze erin konden wonen, om uiteindelijk in de voormalige schuur te trekken.

Daaraan ging een drie jaar durende verbouwing vooraf. Een deel van de schuur die tot aan het water liep, werd gesloopt zodat er een tuin kon komen. De stenen lagen nog op zand dus moest er worden geheid. Er kwamen nieuwe kozijnen, een andere achtergevel en in de open ruimte boven werden slaapkamers gemaakt.

Zoveel mogelijk werd zelf bedacht en gebouwd. Dat moest wel; werkelijk niets in het huis loopt recht vanwege de oorspronkelijke bouw. “Dan hadden we heel precies een lichtplan uitgestippeld, maar stuitten we weer op een balk of scheve lijn. Konden we terug naar de tekentafel!” vertelt Sonja.

wonen in oude schuur
Bron: Rene Bouwman
wonen in oude schuur
Bron: Rene Bouwman

Haaks en schuin

“De schuur is destijds als een dropveter op de erfgrens van de buren gebouwd, waardoor geen hoek haaks is en alle wanden schuin zijn.” Al heeft dat ook zijn charme: “Des te groter is de voldoening als iets klaar is.”

Het achterhuis werd met veel natuurlijke materialen ingericht. De vloer is van gevlinderd beton en het licht eikenhout dat in de hele woning is gebruikt, past daar goed bij. Blikvanger is de, uiteraard op maat gemaakte, open trap van dat hout: omdat hij zo in het zicht staat, mocht-ie er uitspringen.

wonen in oude schuur
Bron: Rene Bouwman
wonen in oude schuur
Bron: Rene Bouwman

Opvallend zijn de gym-elementen: de ringen, de oude bok en gymbank en het klimrek op de kamer van zoon Mats. De kids maken er gretig gebruik van. Een mat eronder, want beton valt hard. Een enkele volwassen gast probeert het ook. Zelf waagt Sonja zich er weleens aan: “Dan merk ik dat ik toch meer moet oefenen, haha.”

wonen in oude schuur
Bron: Rene Bouwman

Het fijnste plekje is de inpandige veranda waar je heerlijk beschut buiten kunt zitten. Zodra de zon schijnt, is het gezin er te vinden op de teakhouten loungebanken.

Als accentkleuren is gekozen voor oranje okergeel, zoals de fauteuil, en voor groen, op de wanden in de grote slaapkamer, die van dochter Fem en het kantoor, beneden naast de speelkamer. Die tinten passen goed bij de planten die overal opduiken.

wonen in oude schuur
Bron: Rene Bouwman

Het is ook de kleur van de vier fluwelen eetkamerstoelen die samen met vier grijzige pilotenleren stoelen aan de lange eettafel met suarhouten boomstamblad staan.

Zo tof: Nikkie en Marc wonen in een oude school (en er staat een klimrek in de kamer)

wonen in oude schuur
Bron: Rene Bouwman
wonen in oude schuur
Bron: Rene Bouwman

Aan de wand in de gang prijkt de spreuk ’Hakuna matata’. “Toen ik twaalf was, verongelukte hier in Ursem een doktersfamilie. Ik paste altijd op hun drie kinderen. De ouders hadden voor werk in Afrika gewoond en waren er helemaal weg van.

Als ik oppaste, keken we altijd naar The lion king en bladerden we door de fotoalbums. Alleen de middelste van het gezin overleefde het ongeval. Het heeft zo’n impact gemaakt dat ik hen wil eren.”

In het interieur van Lindie en Stefan staat de trendkleur roestbruin centraal

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Jan-Willem en Sonja wonen in een verbouwde schuur waar alle wanden schuin zijn
Sluiten