Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Binnenkijken 30 jun 2021

Wonen in een kringloop: in het Dordtse huis van Rob en Dick is álles te koop

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag naar hoe een ander woont. Deze week zijn we te gast in het huis, tegelijkertijd de winkel, van Rob Viergever en Dick Leendertse in Dordrecht. Hun zaak heet ’Wonen in de winkel’ en het is zo bijzonder.

Bewoners: Rob Viergever (62) en Dick Leendertse (67)
Sinds: 2007
Bouwjaar: rond 1400 (eerste gedeelte)
Oppervlakte: 220 m2

wonen in kringloop
Bron: Rene Bouwman

Kijk maar eens goed naar de foto’s, want morgen kan de inrichting weer anders zijn. Sterker nog: over een uur kan alles anders zijn! Werkelijk alles wat in het Dordtse huis van Rob en Dick staat, is te koop. Hun zaak heet niet voor niets ’Wonen in de winkel’. Zij zijn verzamelaars en kopen al het moois weer door, waarbij ze hun huis als grote showroom gebruiken. Alleen de slaapkamer op zolder is privédomein.

Het is dan ook een interessante ruimte: de gewelven stammen uit voor 1400, het eerste gebouw is van omstreeks 1600, de uitbouw van 1800 en de pui van 1900. Vanaf de begane grond kijk je zo naar het souterrain, drie trappen lager, waar ook een zelfgebouwde Amerikaanse keuken is gesitueerd. Ook de entresol is te zien en op level 5, want van verdiepingen kun je niet spreken, is de open keuken. Een oude wenteltrap leidt naar de slaapkamer en badkamer.

Elena’s interieur staat vol met vintage vondsten en antieke items

wonen in kringloop
Bron: Rene Bouwman

Juist die openheid van het pand sprak de twee aan, ook omdat ze al het plan hadden om wat zij op veilingen, beurzen en markten tegenkwamen, op deze manier van de hand te doen. Tot dan toe lag alles verspreid over de huizen van Rob en Dick, de zolder van een zus en een garage in Barendrecht. „Er zijn in dit huis maar drie deuren: de voordeur, de toiletdeur en die naar het balkon.”

De eerste verdieping is bedekt met een visgraatvloer van puur merantihout, afkomstig uit het Stedelijk Museum van Amsterdam. De planken van de 100 jaar oude vloer waren weliswaar gelijk in lengte en breedte, maar niet in dikte. Dick: “Drie maanden lang hebben we op de knietjes zitten puzzelen om de vloer zo egaal mogelijk te krijgen. Daarna hebben we ’m nog drie dagen geschuurd.” De muren zijn wit geschilderd, de rest is Van Gijn-wit, een kleur die de historische ereburger van de stad eert.

wonen in kringloop
Bron: Rene Bouwman

Rob is liefhebber van Hollands glas en aardewerk, Dick van art deco. Stijlen die volop in de winkel zijn te vinden: lampen, beelden, schilderijen. Ten tijde van het interview hangt er bijvoorbeeld een schilderij van twee kamperende Duitse jongens, met een afmeting van 1,5 bij 1 meter, geschilderd rond 1923. Stiekem zou het stel dit graag zelf willen houden, maar ja, dat kan nu eenmaal niet.

Daar houden we van: binnenkijken in een huis vol neutrale tinten

Rob: “De eerste drie maanden dat we de winkel hadden, maakte dat weleens melancholisch, maar we doen het inmiddels 17 jaar, dus het went. Bovendien is iemand anders er blij mee en voor ons reden om op zoek te gaan om de plek op te vullen.”

Zolang ze die wenteltrap nog op en af kunnen, blijven de twee alles verkopen wat ze tegenkomen. In de toekomst hopen ze op een combinatie van drie maanden overwinteren, drie maanden inkopen en drie maanden verkopen. Rob: „Zo leuk om in contact te komen met mensen, hun verhalen te horen en te weten waar die lamp of dat beeld terechtkomt!”

3 items die je altijd in een kringloop zou moeten scoren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wonen in een kringloop: in het Dordtse huis van Rob en Dick is álles te koop
Sluiten